Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Откриват сметка за следването на героинята Мария от Стара Загора

Author: в. \"24 часа\" | 25.01.2016

Откриват сметка за следването на героинята Мария от Стара ЗагораКметът на Стара Загора Живко Тодоров прие днес 15-годишната Мария Стоилова, която преди седмица спаси живота на тролейбусен шофьор, и пожела на съгражданите си достойната постъпка на момичето да ги обедини за добри дела

"Мария извърши истински подвиг и показа, че едно дете, макар и неголямо на години, но голямо като душа и сърце, може да извърши истински подвиг. И да бъде пример не само за подрастващите, но и за всички нас. Че трябва на първо място да бъдем хора", каза Живко Тодоров.

"Знам, че Мария има много мечти и желания, а аз съм тук, за да кажа, че ще бъдем до нея и до всички деца, които имат нужда от нас. Ще продължим да им помагаме", допълни Тодоров. Той сбъдна една от мечтите на деветокласничката, като й подари лаптоп. Ден по-рано просветният министър Тодор Танев я дари с таблет.

Мария получи още благодарствена грамота и знака на община Стара Загора. На свой ред момичето поиска от името на съучениците си от Спортното училище местната власт да го премести в центъра на града. В момента училището е в крайния квартал "Кольо Ганчев" и заради неудобното му разположение мнозина от съучениците й си канели да се местят в други училища, разказа Мария на кмета.

Зам.-кметът Иванка Сотирова направи подарък и на приятелката и съученичка на Мария Янка Петкова, която също съдействала за бързата реакция на момичето. Двете с Янка били заедно в тролея и Янка съдействала да отвори път на Мария сред пътниците, когато тя се втурнала от задната част на возилото да помогне на припадналия на волана шофьор Филип Точев. Сотирова обяви, че има възможност до завършване на средното им образование двете момичета да бъдат подготвени безплатно от столична фирма за кандидатстване във висши учебни заведения в Англия, както и по английски език.

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че е открита дарителска сметка на името на Мария, а общински съветници ще внесат предложение в местния парламент да бъде отпусната стипендия на Мария за времето, докато учи.

Карта за безплатно пътуване с всички автобуси и тролейбуси на града, докато живее в Стара Загора, ученичката получи от управителя на общинското дружество "Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев. От дружеството ще внесат по сметката сега необходимата сума за шофьорски курс, който девойката може да изкара, когато навърши пълнолетие след 3 години.

Желаещите да помогнат за образованието на Мария могат да даряват средства по банков път в:
УниКредит Булбанк
София - клон "Калоян" номер 3
Получател: Фондация "Благотворител"
Основание: За Мария
IBAN: BG12 UNCR 7630 1076 5935 18
BIC: UNCRBGSF


Средствата от кампанията ще бъдат отпускани целево според образователните нужди на момичето от тристранна комисия с представители на Фондация "Благотворител", Спортно училище "Тодор Каблешков" и дом "Мария Терезия" в Стара Загора, където живее храброто момиче, уточниха от община Стара Загора.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova