Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Медицински сестри ще помагат на болни възрастни хора

Author: trafficnews.bg | 26.02.2019

Медицински сестри ще помагат на болни възрастни хораОт пролетта медицински сестри ще посещават по домовете възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Държавата ще плаща допълнително на медиците за прегледите, поема и разходите за транспорт.

Здравните служители ще следят за общото здравословно състояние на хората, като ще извършват и дребни манипулации. Медицинските грижи ще са в рамките на 2 часа на ден.

Нова услуга е част от “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. За нея са предвидени около 45,7 млн. лв., а общините ще могат да кандидатстват за финансиране до средата на март.

Програмата е насочена към самотно живеещите в отдалечени места, които няма как да стигнат до лечебното заведение. Но от нея ще могат да се възползват и възрастните хора в големите градове, както и такива с увреждания и техните семейства.

Към момента около 25 500 възрастни и хора с увреждания получават от държавата личен асистент или домашен помощник. По този начин те ползват помощ в домашна среда за поддържането на хигиена, пазаруване и приготвяне на храна, пране и други дейности.

Услугите ще се отпускат до 31 август, като социалното министерство отдели близо 70 млн. лв. за тях. От 1 септември обаче нещата ще стават по нов ред, тъй като в сила влиза новият Закон за личната помощ. Според разчетите около 80 000 души с увреждания ще се възползват от него. Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на чужда помощ, чието увреждане е над 90%.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info