Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Отвори врати нов православен медицински център

Author: Фокус | 23.05.2016

Отвори врати нов православен медицински център Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит откри нов православен медицински център в София, съобщават от пресцентърa на Българската православна цъкрва. Идеята за създаването на центъра е на д-р Елена Станчева и е съвместен проект на Софийска св. митрополия и православно сдружение „Св. Марина“.

Центърът бе открит с тържествен водосвет от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата. „От доста години имам огромното желание да мога да развивам благотворителност; затова преди 15 години създадох моята здравна фондация „Гина“, в памет на моята майка, която си отиде твърде млада“, каза д-р Станчева на откриването на центъра. Тя подчерта още, че иска в края на своя професионален път да поработи и за душата си и да направи нещо, „което да се помни, а и да придобие и други последователи и продължители“.

Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна с кратко слово към присъстващите:
„Православният Медицинският център, който много желаехме, е вече факт. Тук ще работят добри специалисти и всеки, който почувства необходимост, ще получи помощ от ръката на вярващ човек, от лекар, който ще му вдъхне надежда за бъдеще“.

Медицинският център „Гина“ е здравно заведение за извънболнична медицинска помощ. Той ще работи съвместно със Софийска св. митрополия, като в него спокойно ще могат да приемат медицинска грижа свещеници и монаси от Софийска епархия, а и от Българската църква по принцип. Центърът работи и със Здравната каса, а инициаторите обещаха скоро да се започне и процедура по създаване на безплатни прегледи веднъж месечно за социално слаби хора. Освен духовници в центъра ще могат да се лекуват ученици от Софийската духовна семинария, както и студенти от Богословския факултет. „Освен свещениците и хората, трудещи се в Църквата, всеки един, който дойде, може да получи медицинска помощ“, казват организаторите.

В момента православният медицински център разполага с 12 специалисти, а до края на годината ще бъдат привлечени още 4. В него има и трима общопрактикуващи лекари и ще се извършват апаратни и инструментални изследвания. Центърът работи в партньорство и с близката до него Военномедицинска болница.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova