Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Свято място пусто не остава

Author: БНТ | 12.07.2017

Свято място пусто не остава Наследници дариха имот за построяването на храм в столичния квартал “Младост”. Към терена има сериозен интерес от страна на инвеститори, защото е едно от малкото места в района, останали незастроени. Въпреки това собственичката е непоколебима и дарява имота безвъзмездно. Семейството е убедено, че мястото е свято и трябва да остане такова.

Бабата на Мария Шопова – Спаса дарява мястото за строеж на храм след като се завръща от прага на смъртта.

Мария Шопова, наследник на терен: “Събирали са се вече на погребението й, когато е пристигнал баща й и се разплаква, навежда се да я целуне и тя си отваря очите и после 9 години е била на легло, докато не и се казва, къде е мястото, където да отиде и да построи черква.”

Тогава Спаса и съпругът й отиват до мястото и започват да правят основите за малък параклис, събират средствата и го завършват. Така жената се излекува. Не след дълго параклисът е съборен, но тя успява да занесе оцелелите икони в манастира "Св. Пророк Илия" в Дървеница. През 98 година вече покойният Отец Димитър Вукадинов има идея за възраждането на храма.

Той казва следното: “Когато българският народ прегърне вярата, държавата и обществото отива нагоре, когато забравиме вчрата, се стига до кризи и съответно държавата страда.”

Собствениците на имота няколко пъти са получавали предложения на мястото да бъдат построени жилищни блокове, но те са убедени, че на това място трябва да има само и единствено православен храм.

Христо Асенов, член на настоятелството на инициативния комитет за възраждане на храма: “Никой от роднините не сме го искали да си възстановиме, искаме да се построи в памет на баба ми и майка ми по-голяма черква, а не както е било параклис.”

Така вярата на семейството в Бог става най-силното чувство, което ги кара да направят този избор. Отвъд материалния интерес. И в името на това святото място да стане извор на духовното, от който вяра да черпят поколенията. А за това са необходими около 400 000 лв. Изграждането на храма в момента е в проектна фаза. Има одобрен идеен архитектурен проект от Софийската Митрополия. Предстои изработването и на инвестициония проект и получаването на разрешение за строеж.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info