Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Програмата Независим живот - реална подкрепа за хората с увреждания

Author: БНТ | 06.02.2017

Програмата Независим живот - реална подкрепа за хората с увреждания 320 души участват в дейностите на социалния център в район „Одесос“ във Варна. Той е разкрит по програмата “Независим живот”. В него осигуряват почасова психологична помощ и рехабилитация, както и социално и здравно консултиране на 170 души, които не могат да се обслужват сами.

Всяка сряда за потребителите на центъра има беседи, организирани от доброволци. Освен полезна информация, те осигуряват и срещи извън домашната среда. Царина е един от редовните посетители.

Царина Георгиева - личен асистент: “Те си дават сърцата за нас и моят син напредна страшно много. Ние бяхме малко асоциални, отхвърляхме хора. Психологът много му помогна.”

Психологът Жулиета Иванова работи заедно с потребителите и асистентите, за да изградят здравословни и полезни взаимоотношения. Често асистентите са част от семейството на потребителя, но и тогава е нужен психолог.

Жулиета Иванова - психолог: “Как да се грижи, как да се обръща към него, да обръща внимание на неговите мисли, чувства, да не го предизвиква. Това са много лични отношения.”

От две години асистент на Иван Кючюков е съпругата му. Той се чувства по-уверен и търси реализация.

Иван Кючюков - потребител на услугата “Личен асистент”: “Преди две години бях защитил един проект за шоудаун, съответно в този проект бяха включени хора с увредено зрение. Аз бях координатор на проекта. Отделно откакто ползвам услугата, се и обучавам. Всъщност семестриално завърших в Техническия университет социални дейности.”

Дейностите на центъра са гарантирани до 2020-а година. Всички потребители се надяват проектът да продължи и след това, защото работи в тяхна полза.

Повече информация как да се включите в инициативата ТУК.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info