Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Призив за помощ на храм в Нови пазар

Author: Дарик | 05.10.2016

Призив за помощ на храм в Нови пазарИнициатива за набиране на средства за храм е подел и във facebook отец Андрей Стефанов от Нови пазар.

„Започнахме изографисването на храм "Св. Параскева" в гр. Нови пазар. Приблизителната сума за осъществяването на проекта е около 15 000 лв", пише от своя профил в една от градските групи отец Андрей.

Храмът „Света Петка" е построен през XIX век и е най-старият в региона. Сградата е била опожарена, а след това е съградена пак през 30-те години на миналия век.

Преди няколко години била подета кампания за възстановяване на църквата, на която се отзовали доста хора. Сред благотворителните мероприятия бе и концерт на певицата Тони Димитрова.

За кратко време в Нови пазар от жители и фирми се събрали около 50 хил. лева. От Дирекцията по вероизповеданията били също отпуснати средства и ремонтът започнал.

Били подмемени покривът, както и цокълът по стените. Дърводелци поставили нов таван. Стените били измазани и подготвени за изписване.

Досега храмът никога не е имал стенописи, казва отец Андрей. Той е намерил специалист,който е започнал работа по стените на църквата, и намерението му е да бъде довършен стенописът.

Това е скъпо дело и всички средства ще бъдат насочени натам, казва свещеникът. Той допълва, че църквата е единствената в Нови пазар.

Имаше идея и за изграждане на още един храм, но засега тя остана неосъществена, затова насочваме всички усилия към запазването на тази, заявява отец Андрей.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info