Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени от INSAIT

14.05.2024

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени от INSAITТехнологичният гигант Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени от българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщава БТА.

Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той, заедно със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, с основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и с Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обяви дарението на форум на компанията в София.

Борис Георгиев припомни, че при откриването на INSAIT през 2022 г. Google е подпомогнал института и с 250 хил. долара за докторантски стипендии. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо ниво в Google след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните две години.

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес. Финансирането ще помогне за засилване на фокуса на българския институт в ключови области на изкуствения интелект, като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други. Заедно с целевото финансиране Google предоставя и ексклузивен и свободен достъп до свои специфични мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на приблизително 1 млн. долара.

„Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво", каза Цоков.

„Постигнатото от INSAIT за толкова кратко време е впечатляващо и затова държавата ще продължи да подкрепя последователно института към Софийския университет, а тези допълнителни средства са възможност да задържим най-изявените български таланти в областта на точните науки и да им дадем възможност да се развият и работят на световно ниво от техния дом – България", каза още Цоков.

Той съобщи, че над 200 хил. български ученици използват облачните технологии на Google, а инструментите на компанията с изкуствен интелект в областта на образованието пестят часове административна работа на директори и учители.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova