Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Благотворителна инициатива за довършване на столичния храм „Св. Стефан“

10.06.2019

Благотворителна инициатива за довършване на столичния храм „Св. Стефан“На 28 май в НДК се състоя представяне на биографичната книга Да живееш с вяра на протодякон Иван Петков. Изданието разказва за живота на българската община в Истанбул, откъдето произхожда авторът. Представянето на книгата беше съчетано с честването на 60-годишнината на протодякон Иван Петков и с благотворителна акция за събиране на средства за довършване на столичния храм „Св. Стефан“. Парите от продажбата на изданието, както и дарените на празничната вечер средства ще бъдат предоставени за църквата в Южния парк, която се строи повече от 15 години.

На събитието присъства Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, както и митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний и Русенски Наум, епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, Велички Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Висилий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, преподаватели, много столични свещеници, общественици, роднини, приятели и близки на юбиляра.

Празничната вечер започна с водосвет за здравето и благопреуспяването на протодякона и неговото семейство, отслужен от Светейшщя патриарх, и завърши с изпълнение на хор „Св. Йоан Кукузел“ с диригент Кристиян Попов.

Протод. Иван Петков споделя за своята творба: „Чрез тази книга искам да споделя с читателите си, че вярата в Бога е сила. Преминах през тежки изпитания, но навярно Господ ме е изпитвал. Няма затворена врата за онези, които са посветили себе си на вярата и са заедно със сърцето и с душата си в нея. Нека горчивите думи за спомени и настоящи размисли да бъдат разбирани не като враждебност, несъвместима с вярата и сана ми, а като болка от преживените ситуации. Основното послание към онези, които четат тази книга, особено към неприятелите на България, е, че българският дух е много силен. Да не забравят това!“.

Храм „Св. Стефан“ на входа на Южния парк се строи вече 15 години. След завършването му в него ще могат да се черкуват граждани от три софийски квартала: Гоце Делчев, Стрелбище и Манастирски ливади, в които няма нито една църква.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova