Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

73-годишен свещеник изгради 21 параклиса с голи ръце

01.08.2016

73-годишен свещеник изгради 21 параклиса с голи ръце Тази новина обиколи медиите в последните дни. А забележителното дело на ревностния свещеник Петър (Пейко) Тодоров Цанков се гради скромно и усърдно от години. За него свещеникът на храма „Свети Власий” в едноименния ни морски курорт не говори като за подвиг, а като за нещо, чрез което хората биха могли и сред природата да се сещат за Твореца на цялата природа – материална и духовна. Назначен да служи в този иначе хубав и нов храм, отец Петър често е споделял, че сред гъмжилото летуващи в известния курорт хората се чувстват като в пустиня – своеобразна пустиня от хора. Тях храмът като по правило не ги интересува и не ги привлича, независимо от благородния замисъл на ктиторите.

Отец Цанков бил вдъхновен да започне изграждането на малки иконостасчета (по-точно казано, отколкото параклиси) преди години след посещение в Монако, където венчал българка. В околностите на мястото, където бил, видял миниатюрните храмове и решил, че това е богоугодното начинание, което той би искал да предприеме и да остави нещо след себе си. Сега 21 иконостасчета, изградени от късове каменни плочи, свързват курорта Свети Влас с билото на Стара планина. Отец Петър всеки ден призори изминава близо трикилометровото разстояние нагоре до билото на последните старопланински склонове, преди могъщата планина да се гмурне в морските води.

Отецът, известен с нестандартното си мислене и успешно мисионерстване, разказва, че първоначално възнамерявал да вдигне само един параклис, после работата го увлякла. Случило се в близост до храма му да има и много отпадъчен материал от бясното крайбрежно строителство. Всяка заран слагал в раницата си по няколко каменни плочи, изкачвал се нагоре и ги подреждал при завоите на горската пътека. Така стигнал до 21, като навсякъде е сложил икони и надписи, взети от Библията. Заедно с руснак, който има имот край морето, прокарали вода до първия параклис – да имат откъде да пийнат водица в жегата туристите и богомолците. Всеки има нужда от този Божи дар и срещата му на най-неочакваното място е радост голяма.

Край някои от завършените каменни места за молитва нагоре из стръмното засадил и по някое коренче домати – да имат какво да си откъснат хората, преди да стигнат до билото. А за да не е безплодна идеята – при всеки корен има по едно бидонче с вода за поливане на доматите. Отецът всяка сутрин изнася по 5-10 литра вода за тази цел. „Странно!“ – ще каже някой. „Благородно!“ – твърдят повечето хора. Отец Петър е по-скромен в самооценката си. Просто смята, че с тези малки параклисчета може да приобщава миряните към православната вяра. Защото не всеки идвал в църквата, но мнозина дирели чистотата на планинския въздух.

Иконом Петър Цанков, родом от една балканска махала в северните склонове на Централна Стара планина, е завършил Софийската духовна семинария и Духовната академия, а след това е ръкоположен за свещеник от Старозагорския митрополит Панкратий и служил десетки години в с. Енина и в град Казанлък. След пенсионирането си той е поканен да служи в новопостроената църква „Св. Власий“ в град Св. Влас. Не е на енорийска работа, а по-скоро на мисионерска. Затова три четвърти от времето си отделя за работа с хората, а едва една четвърт – за богослужения и треби. И с работата си по каменните иконостаси, и с беседите си с хората се стреми да изтъква, че трябва да се обръща повече внимание на апостолския съвет: като пристъпвате към Него, живия камък, от човеците отхвърлен, но от Бога избран, драгоценен, и вие сами, като живи камъни, съграждайте от себе си духовен дом, свето свещенство, за да принесете духовни жертви, благоприятни Богу чрез Иисуса Христа (1 Петр. 2:4-5).


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info