Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Български свещеник организира курсове по стенопис и иконопис в немски манастир

02.08.2016

Български свещеник организира курсове по стенопис и иконопис в немски манастирЗа шеста поредна година отец Йордан Пашев, българският свещеник за Българските православни църковни общини в Цюрих и Нюрнберг, и професионален иконописец, води семинари по рисуване на икони в бенедектинския манастир Велтенбург. Свещ. Пашев е завършил специалност „Иконография” в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” при покойния проф. Любен Прашков. По-късно заминава за Германия, където изписва и реставрира църкви, и провежда курсове по иконопис в училища и манастири.

Тази година в манастира Валтенбург от 13 до 15 юли под ръководството на о. Йордан се проведе курс по стенопис върху прясна мазилка - фреско. Това е класическа техника на рисуване върху мокра мазилка с пигменти. Веднага след това - от 15 до 17 юли и от 29 до 31 юли се проведоха два курс по иконопис в манастира. Тази година, поради големия брой желаещи, бяха организирани две групи по православна иконография.

Манастирът Велтенбург се намира на река Дунав, недалеч от мястото, където в нея се влива каналът Рейн-Майн-Дунав. Това красиво място се нарича още Донаудурхбрух (Donaudurchbruch = „пробив на Дунава”), защото там реката пробива скалите, за да премине през Регенсбург, откъдето става плавателна. В манастира в момента живеят осем монаси. Те посрещат хилядите туристи, преминаващи всеки ден през св. обител, грижат се също за градината и известната манастирска пивоварна.

Днес, в последния ден от курса, участниците станаха свидетели и на православно кръщение. За своето духовно раждане Теодора от Мюнхен избра водите на Дунава пред входа на монашеската обител. Оглашението преди кръщението и св. тайнство Миропомазване след това бяха извършени над нея в параклиса "Св. Николай", където бяха осветени и иконите, изработени на курса.

Интересът към Православието в западния свят расте. Сред участниците в курсовете по иконопис за шестте години, в които се провежда, е имало само едина православна българка - Дорота, която сама признава че иконописта за нея е възможност да преоткрие вярата на дедите си.

Днес завършиха тазгодишните занимания по иконопис в манастира Валтенбург. Още отсега са много записалите за следващата година. Те са привлечени от възможността в духовната атмосфера на манастира да навлязат в дълбочината на православната иконография и стенопис.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova