Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Ортопед доплаща за лечението на пациентите си

Author: http://pazardjik.marica.bg | 30.11.2016

Ортопед доплаща за лечението на пациентите сиМасово хора умират заради невъзможност да закупят шини и ортези за лечението си. За това алармира д-р Янаки Янакиев, ортопед в пловдивската болница "Медлайн". Пациентите трябва да доплащат големи суми за импланти, когато имат нужда от ортопедична операция. В същото време НЗОК често не покрива разходите, а клиничните пътеки, по които работят специалистите по ортопедия и травматология, са крайно недофинансирани, заяви д-р Янакиев.

От години той е принуден да дава пари на ръка на своите пациенти, за да продължат лечението си след направена операция. Някои от сумите не са големи, 30-40 лева, но хората са бедни и не могат да си позволят тези средства, споделя лекарят. Когато се налага, осигурява и скъпите протези, защото иначе рискът болният да се инвалидизира до края на живота си е голям. Възрастна жена замалко да остане на легло заради счупена тазобедрена става, защото нямала пари да си купи планка с пирони. При пловдивския лекар търсят помощ хора от цялата страна. „Плащал съм и пътни разходи. Често се налага да посещават клиниката няколко пъти, идват за едната операция, но после заради финансови затруднения отказват продължение на лечението”, казва д-р Янакиев.

Случва се самите пациенти да не се връщат при лекаря, защото се притесняват, че трябва да му върнат заема. Затова д-р Янакиев се принуждава да поиска всеки собственоръчно да запише, че получава помощта безвъзмездно. Вече е събрал над двайсет декларации, на които пациентите пишат, че не дължат пари на лекуващия си лекар.

„Здравеопазването е евтино, болестолечението е скъпо”, казва известният медик. Това принуждава пациентите да рекетират лекарите. Изходът от тази ситуация е увеличаване цената на клиничните пътеки и включването на скъпите импланти в нея.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info