Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Промени в Семейния кодекс ще облекчат процедурата по осиновяване

Author: БНТ | 31.08.2016

Промени в Семейния кодекс ще облекчат процедурата по осиновяване Облекчаване на процедурата за разкриване на тайната за осиновяване и затягане на режима на разсиновяване у нас - това са част от проектопромените в Семейния кодекс, които готвят от правосъдното и социалното министерство.

В момента осиновители могат буквално да върнат осиновеното дете, когато пожелаят. С промените тази практика ще бъде преустановена, а законът залага изключителни случаи, в които разсиновяването ще е възможно след съдебно решение.

21 деца за последните 3 години са разсиновени. Причините най-често са несъвместимост и несходство в характерите. Като при развода. Промените в Семейния кодекс ще сложат край на тази практика.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: В крайна сметка тези деца, когато се осиновяват и това е пълно осиновяване, това не е дете на заем. Когато си решил да преминеш към тази стъпка, когато си минал през консултации и социална подкрепа, считаме че това е недопустимо.

Предвидено е да падне и тайната на осиновяването. При желание всеки ще има шанса да стигне до биологичните си родители, но ако и те са съгласни. Ще се създаде нов съвет към министерство на правосъдието, който ще проучва произхода на хората.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Пълното разкриване на данните ще става едва след съгласието на биологичните родители. Това е трудно решение понякога има доста биологични родители, които са осъзнали и искат да имат връзка със своите деца, но има и такива, които се притесняват от разкриването на тайната.

Новите промени в Семейния кодекс ще облекчат и осиновяването. Сега едно семейство чака да осинови дете средно между година и половина и две.

Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика: Считаме, че с облекчения ред ще бъде наистина скъсена процедурата. Самото организиране на чисто институционално разменяна на документи координацията между рег. съвети ще става доста по-добре.

В момента 2400 деца чакат да бъдат осиновени, а заявилите желание са наполовина по-малко. Ще се създаде национален съвет по осиновяване към социалното министерство, който ще обедини сегашните регионални съвети.

По-строги мерки ще има и за припознаване на деца. Социалните ще могат на по-ранен етап да спират припознаването, ако има данни например за търговия с деца. Тогава бащата ще трябва да доказва правото си с генетичен тест. В момента законът предвижда това да се случва след като е настъпило припознаването.

С новите промени при развод родителските права ще се упражняват и от двамата родители. Само при изричното искане на единия от двамата, съдът може да отсъди настойничеството на майката или на бащата.

Законът влиза в сила от 1 юли 2017 година.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info