Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Осветиха обновения купол на българската църква „Св. Георги" в Одрин

Author: БНТ | 14.05.2019

Осветиха обновения купол на българската църква „Св. Георги" в ОдринБългарската църква „Св. Георги" в Одрин вече е с нов, позлатен купол. Камбанарията е реконструирана със средства на дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет. Български изселници зад граница и стотици вярващи от цяла страна дойдоха в храма, за да присъстват на освещаването на купола.

Българската църква „Свети Георги" в Одрин бе възстановена през 2004 година. От днес храмът вече е с обновена и позлатена куполна конструкция.

Васил Вълчев, генерален консул на България в Одрин: Отваряме нова страница в историята и в живота на българската църква „Св. Георги". Средище е на българщината и на българския дух - и не само в Одрин, а в целия тракийски регион на Турция.

На камбанарията са поставени керамични икони на четиримата евангелисти. Издигнат е и нов кръст.

Негово Високопреосвещенство старозагорски митрополит Киприан: За да показва винаги, че тук е имало православни и ще има православни хора и че тракийците тачат своя дом Божи.

Представители на дружествата на тракийските българи от цялата страна се стичаха днес към храма.

Милка Спасова, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода" - Карнобат: Пак с пълен автобус пристигаме нашето дружество за златния купол на църквата. Носим много хубава икона.

През миналата година бе изградена и самостоятелна сграда на читалището към църквата. Тук се провеждат безплатни курсове по български език.

Борислава Иванова, преподавател по български език в българското читалище в Одрин: Много голям интерес.И за мен беше изненеда, но имат интерес и към самата България, към самата култура.

Сакип Сюлейманоглу, български изселник в Одрин: От шест години уча български език. Семейството ми е от Бургас. От Бургас са се преселили тук.

Все повече са изселниците в Турция, които осъзнават като необходимост децата им да изучават български език, отчитат от генералното ни консулство в Одрин.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova