Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Отец Иван планира да създаде духовно училище за момичета

Author: http://dveri.bg | 18.03.2016

Отец Иван планира да създаде духовно училище за момичетаОтец Иван от Нови хан планира да открие духовно училище за момичета в село Якимово. В училището ще се обучават момичета, които сега живеят в приюта „Св. Николай” в Нови хан или в колонията на отеца в с. Якимово. Броят им е над 100. Някои живеят с майките си, други са сами. Училището в Якимово ще ги учи на основни домакински умения, както и ще осигурява подготовка за някаква професия - полагане на грижи за болни и възрастни в здравни заведения, пеене в църковни хорове и др. Момичетата ще изучават и вероучение. Отец Иван сам е определил учебната програма. Той е основен организатор на училището, но има подкрепата и на общината в с. Якимово – тя вече е предоставила за нуждите на школото изоставена училищна сграда. Сега духовникът търси спонсори, с които да я ремонтират и превърнат в училище. Нужни са му 500 000 лв.

Подобно епархийско училище за бедни момичета и свещенически дъщери е функционирало във Видин по време на управлението на Видинския митрополит Неофит (митрополитствал от октомври 1914 г. до февруари 1971 г.). То е построено със средства на епархията и се е финансирало изцяло от Църквата. В него са получавали образование и домакински умения момичетата от цялата епархия, чиито родители не са можели да си поволят да ги изпратят на училище в града. След 9 септември 1944 г. сградата на Епархийското училище във Видин е превърнато в Пионерски дом. Сега тя е върната на Видинска митрополия, но не се използва за образователни или милосърдни цели.

Една от причините за преместването на част от населниците на приюта "Св. Николай" от Нови хан в Якимово беше дейността на местния свещеник о. Станимир Тодоров. Свещеникът от Якимово започва сериозна кампания за подобряване начина на живот на бедните жители на селото. Воден от примера на о. Иван, той събира храна, дрехи, санитарни материали, с които да подобри битието на хората. Извършва безплатни кръщения и венчания в селския храм, проповядва сред деца и възрастни. Води местните малчугани на поклоннически пътувания, за да видят света извън бедното им село. Ранната му смърт не му позвали да довърши започнатото, но делото му е продължено от отец Иван, който изкупува изоставените къщи в Якимово и ги населва с безимотни семейства, на които помага да намерят поминък, работейки земята или отглеждайки животни.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova