Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Директор на пазарджишка гимназия прие момиче с ДЦП

Author: pzdnes.com | 27.10.2017

Директор на пазарджишка гимназия прие момиче с ДЦПВ следващите редове ще ви разкажем историята на една майка, нейната дъщеря и тяхната огромна благодарност. Юлияна Янева е от София. Тя е майка на 18-годишната Цветелина Кузева, която също е родена и живее в столицата. Една среща обаче преобръща живота и на двете им и им дава увереност, че в живота се случват хубави неща. Срещата е с директора на ПГХХТ Пазарджик – Тодор Джамбов.

Това, което не споменахме до тук е, че Цвети е диагностицирана с ДЦП. До този момент през всичките изминали години, тя и майка й получават откази да учи в масово училище. Навсякъде срещат неразбиране, увъртане и накрая – отказ. Така до преди няколко месеца, Цвети учи в помощно училище в София. Пътуват до Пазарджик заради една друга знакова среща – с кинезитерапевта Нешо Несторов.

За четирите години, откакто е на терапия при него Цвети буквално е вдигната на крака. За тези четири години майка и дъщеря се сприятеляват с борбените майки и децата от пазарджишкото сдружение „Подай ръка и подкрепи“.

Междувременно Цвети завършва основно образование и е време да смени училището си. Така решават да проучат какви са възможностите в Пазарджик и тук идва ред на съдбоносната им среща с Тодор Джамбов. Директорът на гимназията по химични технологии се среща с Цвети и майка й, която с няколко думи разяснява специфичните потребности на дъщеря си.

За учудване и на двете срещат не просто разбиране, а истинско желание за помощ и съпричастност. С неговата благословия кабинетът по информатика е преместен от третия на първия етаж, един от санитарните възли се преустройва, а примерът, който дава със своята човечност е последван от неговите колеги и възпитаниците на училището.

Всички те се отнасят с Цвети като с напълно равностоен човек. „За нас господин Джамбов не е просто лъч светлина, той ни даде криле“- споделя развълнуваната майка и допълва, че когато има желание и когато на преден план излезе човекът, като човек, а не институцията – нещата могат да се случват. Цвети и Юлия с усмивка и едновременно през сълзи изказват своята благодарност от цялото си сърце, защото вярват, че за направеното добро трябва да се говори и не спират да изливат благословията си към директора и целия екип на пазарджишката гимназия.

Междувременно Цвети се справя успешно със специалността, която е избрала да изучава – туризъм, пътува редовно между София и Пазарджик и е убедена, че с вяра във възможностите й и малко подкрепа няма невъзможни неща.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info