Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Община Петрич ще финансира целево преподаването на религия

Author: http://dveri.bg | 28.06.2016

Община Петрич ще финансира целево преподаването на религия От новата учебна година община Петрич ще поеме финансирането на предмета религия в общинските училища. Първоначално религия ще се въведе за учениците от подготвителен и първи клас, а от следващата година и за другите ученици. Това е съобщил на пресконференция кметът на Петрич Димитър Бръчков, цитиран от в. Струма.

На срещата с медиите са присъствали също заместник-кметът по хуманитарни дейности Илияна Попова, архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Ангел Кочев и един от богословите, подали документи, за да преподават предмета „Религия” – Таня Димитрова.

„Нека бъде ясно, че този предмет е по избор на родителите, само с тяхно съгласие децата ще го изучават. С тази цел на първите родителски срещи ще присъстват богослови, които да разясняват начина, по който ще се преподава”, е посочил кметът Димитър Бръчков.

Освен финансирането на учителите по религия, общината е поела ангажимент в разяснителната кампания сред родителите, както и да съдейства на директорите в организирането на преподаването на предмета.

Графикът за обучението по религия в училищата за подготвителен и първи клас в община Петрич ще бъде изготвен съвместно с директорите и съгласуван с инспектората по образованието, каза заместник-кметът Илияна Попова, припомняйки и за проведена вече работна среща по темата с участието на началника на РИО – Благоевград Ивайло Златанов.

Община Петрич е четвъртата в страната, която взима решение за целево финансиране на религията в училище, с което се улеснява организацията на предаването на предмета. За първи път това се прави в Русе, където общинският съвет взима решение ежегодно да се отпускат средства за учителите по религия в града и региона. Следващата община, която предприема подобни действия е Кюстендилската, а от миналата есен - и община Елин Пелин.

Опитът на общините Русе и Кюстендил показва, че целевото финансиране на религията води до повишаване броя на децата, записали се да изучават този предмет, до промяна в поведението им и на отношението им към учениците и учителите.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info