Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Търси се помощ за строежа на новия храм във Вехтово

Author: http://dveri.bg/ | 12.04.2016

Търси се помощ за строежа на новия храм във Вехтово Православните християни от с. Вехтово, Шуменско, са решени да построят с Божията помощ нов храм в селото. Инициативата е на църковно настоятелство при храм “Св. великомъченик Димитър”.

Към момента жителите християни ползват стара сграда, която е пригодена за храм, но не е строена като такъв и не задоволява молитвените нужди на местните вярващи. По действащия подробен устройствен план на с. Вехтово за църква е отреден парцел с площ 798 кв. м. Теренът вече е собственост на църковното настоятелство.

Архитектурният проект за новия храм е дарение от арх. Добрил Добрев. Одобрен е от св. Варненска и Великопреславска митрополия и общинските власти са издали разрешение за строеж. Още на 28 август 2014 г. е направена първа копка за новия храм от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Строежът на храма все още не е започнал. Първият етап от строително-монтажните работи по изготвената оферта от фирмата-изпълнител, включени в част „Конструктивна“, е на стойност 46 670.18 (четиридесет и шест хиляди шестстотин и седемдесет лева и осемнадесет стотинки с включен ДДС). С Божията помощ и при наличие на финансовите средства поне за този етап се очаква тази година да започнат строителните дейности.

Според представените ни оферти до завършването му ще са ни необходими 124 947,12 лв. (сто двадесет и четири хиляди деветстотин четиридесет и седем лв. и 12 ст. с ДДС).

Вехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен. В селото се изповядват две основни религии: православно християнство и ислям. Тук в отлично разбирателство помежду си живеят три различни етноса: българи, турци и роми.

От месец февруари 2011 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил за председател на църковното настоятелство на храма беше назначен свещеник Васил Димитров Василев.

Това, което не достига на жителите на селото за построяването на храма, са паричните средства.

Църковното настоятелство е открило банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност могат да направят своето парично дарение за изграждането на храма.

Сметката за дарение е:
IBAN: BG58STSA93000021103918,
BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”,

Православен храм “Свети великомъченик Димитър”, с. Вехтово.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info