Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Пожар в Старо Железаре остави без дом две семейства

Author: Нова телевизия | 30.10.2018

Пожар в Старо Железаре остави без дом две семействаОгромен пожар погълна две къщи и навес от трета в хисарското село Старо Железаре. Огнената стихия по чудо не взе жертви, но остави без дом две възрастни жени и самотна майка с две невръстни деца. Те са ученици, а сега дори нямат дрехи за училище.

"В момента, затваряйки очи, ние не виждаме пламъка. Слушаме просто пукането на керемидите и пукането на прозорците. Радваме се, че не се е случило два часа по-късно, когато те вече са спели, защото нямаше да разберат и щяхме да събираме четири трупа буквално“, сподели внучката на възрастната жена Милена Динкова.

Семейство Главчеви няма да забрави нощта на Димитровден. Тогава Гергана с двете си невръстни деца на 9 и 11 години празнували именния ден на баба им. 76-годишната жена живее заедно с тях. Четиримата по чудо успяват да се спасят живи. Пламъците поглъщат двуетажната им къща и в следващия миг виждат как всичко, което са притежавали някога, изчезва пред очите им. Остават само с дрехите на гърба си.

“Тъй като това е стаята на баба заедно с кухнята, майка взима другото ястие от другата пристройка, където живее тя и в момента, в който взима ястието, поглежда и вижда как покривът ни гори и просто всичко е в дим. В този момент тя се качва по една стълба и започва да полива с маркуча и да се опитва да гаси“, разказа Милена.

Пламъците обаче бързо обгръщат цялата къща. Покривът е унищожен. А в стаите не е останало нищо. Изгарят дрехите и учебниците на двете момчета. На помощ на бедстващото семейство веднага се притекли приятели и съседи, които им донесли дрехи и храна. В момента са приютени при роднини. Огънят изпепелил и съседната къща на 85-годишната баба Въла. Всичко в дома й е на пепел. Дори пенсията й е изгоряла. Мъжете от улицата сами се опитали да гасят, докато пристигнат пожарникарите от Хисаря. Според потърпевшите пожарът избухнал от навес на техен съсед. Огънят верижно обхванал къщите една след друга. Предполага се, че причината за стихията е късо съединение. Чули обаче и взрив на газова бутилка от навеса. Собственикът отказа коментар. Майката с двете невръстни деца до края на седмицата ще бъде настанена в общинско жилище в Хисаря. В него обаче ще може да остане до 2-години, съобщи кметът на общината Пенка Дойкова. Къщата й е непригодна за живеене и трябва да се събори до основи.

“Имаме нужда да бъде изградено едно ново жилище, тъй като майка ми в момента ще издържа всички със заплататa си. Тя работи във водоналивното, което се намира в селото и няма как да се справи. В момента за нас 5 лв. са като 5000. И най-малкото е добре прието“, допълни Милена.

Затова хората в селото, а и в социалните мрежи започнаха кампания, за да помогнат на пострадалото семейство.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info