Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Помощ за бездомен старец в Преселец

Author: БНТ | 20.01.2016

Помощ за бездомен старец в ПреселецБездомен старец гасне в бивша селскостопанска постройка в търговищкото село Преселец. Мъжът е с отекли крака и рани, не е контактен, сигнализираха зрители на БНТ. След месата на медиите само за два часа институциите се вдигнаха на крак и старецът беше настанен временно в болница. Нужни са му обаче постоянен подслон и грижа, особено в студените, мразовити дни.

Този човек няма близки и роднини. Бил е пастир, но от 7-8 години заболял, къщата му се срутила и живее в мизерия, в стопанския двор. Мъжът е видимо болен с рани по тялото от залежаването. Отскоро селския кмет разпоредил да му носят храна и дърва, но в рицари на доброто се превръщат хора от местна фирма. Те са потресени от гледката и се заели да търсят подслон за 78-годишния Тефик Хасанов.

Исмаил Насуф: „На обяд тука като му носим храна ние му палим печката, слагаме дърва, но през почивните дни няма кой да се грижи за него. Като разправям из селото за него – всеки го съжалява, но никой не идва да му помага”.

Аптула Аптулов, кмет на с. Преселец: „Вчера му докарахме пак дрехи, дърва. - Кой го преоблича? - Има от социалните".

Преди дни кметът се обадил и на тел. 112 и прибрали стареца за ден в спешна помощ, но пак го върнали в мизерията. В присъствието на репортерите, социалният работник Бисер Тодоров отново потърси медицинска помощ:

„Аз не съм медицинско лице, не мога да установя какво му има, но е в тежко здравословно състояние”.


По думите на местните хора старецът има решение на ТЕЛК, няма роднини и не може сам да се грижи за себе си. Социалният работник обясни, че това пък е предимство за спешно настаняване в специализиран дом.

Бездомникът беше прегледан и настанен в психиатричното отделение на областната болницата. В Търговище няма кризисен център за възрастни, нито старчески дом. Тепърва социалната служба трябва да търси трайно решение за осигуряване на подслон и грижа за бедстващия мъж.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova