Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Приютът Добрият самарянин с остър недостиг на храна

Author: Милостив | 05.09.2016

Приютът Добрият самарянин с остър недостиг на храна"Добрият самарянин" е сред най-големите приюти за бездомни хора в България. Приютът се намира в Русе и в момента има около 55 души, капацитет му е от 100 места, което означава, че има значително покритие за нуждите на града и околността.

Поради натоварената си работа, която често надхвърли критично капацитета, приютът обаче изпитва не рядко остър недостиг от хранителни продукти, както съобщава и директорът на приюта Стефан Стефанов: „Проблемът е, че зимните месеци и не само тогава, работим 50% над капацитета си и имаме нужда от консервирана храна, от варива – боб, леща."

За да намалят тежестта на приюта някои от живущите в него дори започнали да си търсят работа. Това направила 55-годишната Славка Петрова: „Ами, работих в чистотата като чистачка, обаче се разболях два пъти и се отказах.“ Други трима обаче през това лято започнаха и се задържаха на работните си места.

В същото време тече доброволно организиране на група майки, които имат опит в благотворителността, за да подпомогнат приюта ефективното му функциониране. До момента ще има два буса за по-големите неща, които ще тръгнат от бар "Утопия" до ВИМЕС, гр. Русе. Майките призовават всички, които искат да вземат участие в подпомагането на приюта за бездомните хора на Русе, да отидат там до 6-и септември, където всъщност им е сборният пункт.

Утешителното в случая по думите на директора е, че живущите в приюта са получили значително дарение от дрехи. Но нямат обувки - дамски и мъжки, без значение кой номерата. Нуждаят се още от спално бельо, покривки, хавлии, кърпи. Кухненска посуда, чаши, чинии, вилици, лъжици, тенджери, тигани. Обзавеждането също е в лошо състояние, всичко е остаряло и негодно. При излишни и запазени гардеробчета, шкафчета, столове, всичко, което не ви е нужно, може да бъде от полза за бездомните хора в приюта, казва една от организаторките на даренията, Дарина , с която може да се свържете във фейсбук профила й, посочен по-долу.

Накратко, домът се нуждае от хранителни продукти - "консерви: грах,домати,зелен фасул, гювеч, русенско варено, пастет и т.н . Пакетирани храни: боб, леща, олио, ориз, захар, макарони; сирене, кашкавал, маслини и всичко, каквото се сетим". От организаторите съобщават, че даренията могат да бъдат и парични. Директорът на приюта ще приготви протокол и заедно с представители от групата ще купят заедно необходимите продукти за приюта.

За повече информация: тук, тук

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info