Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Да помогнем на Рая!

Author: DMS | 20.02.2018

Да помогнем на Рая!Рая е с диагноза „Детска церебрална парализа – спастична диплегия” в следствие на преждевременно раждане. От бебе й се провежда непрекъсната рехабилитация, но въпреки усилията, тя все още не може да се придвижва без проходилка или патерици.

Преди 2 години родителите й научават за хирургичната интервенция „селективна дорзална ризотомия”, при която се прекъсват част от сензорните дорзални нервни окончания, които причиняват спастиката в долните крайници при хора с ДЦП.

По време на операцията неврохирургът достига до нервните окончания в гръбнака и ги разделя на 3-5 снопа. След това всеки от тях се стимулира, за да се идентифицират онези, които причиняват спастичността. Тези, подаващи „грешен” сигнал, се прекъсват и по този начин намаляват сигналите от мускула за повишаване на тонуса и съответно се намалява спастиката.

Това позволява по-ефективна рехабилитация и намалява или дори отпада нуждата от ортопедични операции.

В американската болница „Сейнт Луис” в щата Мисури, към която са се насочили родителите на Рая, неврохирургът д-р Парк извършва по собствен метод около 250 такива операции годишно. Процентът на усложнения при него е много нисък и е признат за капацитет в световен мащаб в тази област. Той дава прогнози, че след операцията Рая ще може да ходи сама и да практикува любителски спорт.

През 2016 година фондът за лечение на деца отказва финансиране на операцията с мотива, че дорзалната ризотомия е деструктивна и необратима хирургична техника, а не са изчерпани всички други методи на лечение в България.

Сумата, която е необходима за операцията, следоперативна рехабилитация, самолетни билети и 1 месец престой в САЩ, е 60 000 щатски долара. Към 16.01.2018 година в дарителската сметка на Рая има около 11 000 лв. Необходими са още около 83 000 лв.


Можем да помогнем на Рая с дарителски SMS с текст на латиница DMS RAYA на номер 17 777.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova