Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Английски семейства дариха нова реанимационна маса на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов

Author: www.actualno.com | 04.10.2016

Английски семейства дариха нова реанимационна маса на МОБАЛ Д-р Стефан ЧеркезовНова реанимационна маса ще функционира от днес в неонатологията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Тя бе дарена от две английски семейства, живеещи във великотърновското село Ресен, част от фондация „Приятели на Търново”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново.

Апаратът е втора употреба, но по думите на началника на отделението – д-р Кина Николова, към момента е най-добрият в медицинската структура. Тя уточни, че той има функции, които реанимационните маси, с които разполага неонатолгоията, не поддържат.

„Нашите апарати нямат таймери, които са много важни, също така не могат да сменят положението си. С новата придобивка можем да осигуряваме аспиранция, кислород и да поддържаме определена температура, тъй като най-важното за едно новородено е да се запази топлината и да има аспирация”, поясни още д-р Николова. Семействата Пенкийман – Шмит и Кулен, които са основните инициатори също благодариха на отделението от своя страна.

„Ние сме много горди, че успяхме да направим това за Вас и успяхме да помогнем с каквото можем”, каза Памела Пенкийман, президент на фондацията. Освен реанимационната маса, отделението получи и билирубинометър. „Това е апарат за изследване на общия билирубин-кожния, не кръвния, който за нас е много важен ориентировъчен метод. Той се взима от ушната мида на бебето и уточняваме каква е хипер билирубинията – директна или индиректна. След това се правят и допълнителни изследвания и процедури”, каза още д-р Кина Николова, като отбеляза, че масичката ще се използва активно още днес следобед.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova