Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Източна секта постепенно се легализира у нас чрез организирани бягания

19.09.2016

Източна секта постепенно се легализира у нас чрез организирани бяганияПрез тези дни из страната ни шества един съмнителен "световен пробег за мир и единство". Засега обявиха, че е минал през Силистра и Разград, макар че репортаж има само от Разград. На 19 септември се очаква да е в Стара Загора, сетне и в Казанлък. И така нататък.

Медийните публикации не говорят много за същината на тази проява. Тук-там се прокрадва името на Шри Чинмой, но него малцина го знаят и познават, още повече че той вече е покойник от 2007 г. На дежурния ни редактор е направило впечатление, че в днешно предаване на БТР - Програма "Хоризонт" е пуснат репортаж за посрещането на лекоатлетическия пробег в Разград и е споменато името на Шри Чинмой, основателя на сектата Sri Chinmoy Centre Church, Inc. След това в текстовия файл за новината, качен на сайта на "Хоризонт", името на Шри Чинмой отсъства. Вероятно е редакторите на националното ни радио да са се "усетили", че са направили гаф. Така или иначе новината е, че едно нерегистрирано у нас вероизповедание си прави легална реклама с подкрепата на местната и вероятно на централната власт, доколкото такива разрешения за международни прояви не се дават от някой кмет или областен управител.

Справка: Шри Чинмой Кумар Гош е псевдоиндуистки мистик, създател и ръководител на религиозната организация Sri Chinmoy Centre Church, Inc., която има последователи в 46 държави по света. Той вярва, че дългите бягания са път към себенадмогването - вроден импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. Най-напред се разпространяват благоприятни отзиви за сектата на ред известни личности - музиканти като Карлос Сантана (макар че на по-късен етап Сантана се отрича от методите и практиките на гуруто публично) и Джон Маклафлин, лекоатлета Карл Люис, Михаил Горбачов. Но скоро дейността на Шри Чинмой е подложена на рязка критика от изследователи на деструктивни култове, активисти на антисектантското движение по света и бивши последователи не гуруто. Името на организацията му се свързва със сексуални злоупотреби, включително с деца, обсебване на собственост на последователите й; те имат строга забрана да сключват брак, да раждат деца и пр. Тази нейна дейност и идеология дават основание тя да бъде включена от експерти по сектите в списъка на деструктивните тоталитарни секти и групи. През 2007 г. вестник The Times съобщава, че британски депутат изразява протест пред Палатата на общините по повод провеждането в едно от помещенията на парламента на среща с последователите на Шри Чинмой. Експерти от Националното събрание на Франция от своя страна включват Sri Chinmoy Centre Church, Inc. в списъка на религиозните организации, които са заплаха за общeството. Авторитетни американски вестници като New York Post и Wall Street Journal нееднократно са публикували статии, които разобличават сектата като сборище на „изкусни и жадни за слава мошеници”.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info