Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Възрастна баба се бори с отглеждането на малката си внучка

Author: Милостив | 26.02.2020

Възрастна баба се бори с отглеждането на малката си внучкаБаба Елена от сливенското село Желю войвода отглежда сама своята 7-годишна внучка. 78-годишната жена е в ролята на майка за малката Ели, и донякъде - нейн баща, защото самият той е пенсиониран по болест и работи, когато има работа и го потърсят.

Бабата и внучка й живеят в тежки материални условия: с овехтяла покъщнина, с излющени стени, без мебели. При това бабата е взела заем от 200 лв. наскоро, за да може да погребе съпруга си, който починал преди 2 месеца. Парите все още не може да върне заради малката си пенсия от 224 лв.

Другата мъка на бабата е, че „Ели има и по-голямо братче на 18 години. Казва се Симеон. Когато беше на година и десет месеца направи гърч, от който се засегнаха лявата ръка и левия крак. Отгледала съм го от бебе, но майка му го взе и го закара в някакъв дом във Велинград. Много ми е мъчно. Чуваме се по телефона, плаче, иска да го взема при мен. Как да го взема, как да го гледам, като парите не стигат“ – плаче баба Елена.

Майката на малкото момиче е избягало през 2017 г. И оттогава тя не проявява загриженост за детето си, не ходи да го вижда, дори прибира за себе си детските надбавки за дъщеря си. Миналата година бабата изпратила Ели да отиде за месец при майка си, но детето се върнало разстроено заради грубото отношение на втория мъж на майка си, който я е удрял и искал да се обръща към него с "татко".

7-годишното момиче не може да говори добре и има нужда от логопед. Открито ѝ е и късогледство.

„На въпроса с какво можем да помогнем казва, че добри хора са занесли дрехи, играчки и книжки на детето. Дали са й и много хранителни продукти.

Притеснението й обаче сега е, че малката Ели тази година тръгва на училище. Тъй като в селото няма такова, баба Елена и внучката й са принудени да се преместят и да живеят в Сливен.“ Баба Елена разказва през сълзи: „Имаме къща в града, но не зная как ще живеем там. Аз от много години съм на село, големия ми син, който почина беше там. Разбрах, че имало да се плаща 2 хиляди лева ток. Какво ще правя не знам. Как ще се грижа за това дете…“.

"Казала съм и на други, казвам и на теб. Когато умра искам Ели да я вземат в дом, или да отиде при някое семейство! Не я давайте на майка й!", забелязва бабата.

"Тръгваме си. Краката ми треперят, очите ми не издържат. Отчаянието, мизерията и болката, която видяхме в с. Желю войвода не може да се опише с думи."

А вие, ако срещнете баба Елена помогнете й с каквото можете, тя от срам няма да помоли никого за нищо.
(Гергана Папазова)

Баба Елена сподели, че добри хора са им носили дрехи, играчки и книжки на детето. Давали са им и хранителни продукти. Тази година малката Ели ще е в първи клас. Затова същите неща от първа необходимост може да им се изпращат, както и училищни вещи и материали. Адресът за изпращане на дарения е с. Желю войвода 8600, Общ. Сливен, Обл. Сливен, ул. „Петко Митев“ 14, до Еленка Стоянова Симеонова.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info