Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Хиляди българи помогнаха да има храм в граничното село Илия

Author: БНТ | 20.07.2017

Хиляди българи помогнаха да има храм в граничното село ИлияВ село Илия официално беше осветен храмът „Свети Пророк Илия“. Построен е на мястото на манастирски комплекс, унищожен през 19 век. Сега, благодарение на хиляди хора от цялата страна, в селото отново звучат черковните камбани.

Село Илия има само 30 постоянни жители. За да го има Божият дом се обединиха хиляди хора от цяла България. Цветанка Мезурова е майка на 6 деца и баба на 10 внуци. Тя е сред дарителите помогнали да има храм в селото.

Цветанка Мезурова: “Много съм щастлива и призовавам всички хора, които са тук и които ни гледат по телевизията, нека за тези хубави черкви и манастири да отпускат, да дават пари“.

За освещаването на църквата в Илия пристигнаха и хора, отдавна напуснали родното място. Семейство Гелински се връщат тук след 30 години.

„Майка ми е от тука. Е там, на сто метра, е била градината едно време,ама много години са минали."

Инициатор на кампания, за да има днес храм в село Илия, е Инициативен комитет наречен „Зограф“, създаден специално за благородната инициатива.

д-р Емил Жатов - председател на Инициативен комитет „Зограф“: “В България има много добри хора и това ми дава основание да кажа, че България ще я има винаги. Това е дело не на мен, не на един, двама, десет души - това е дело на хиляди хора.“

Борис Далийски - кметски наместник на с.Илия: “Селото се е погрижило да създаде и то, един храм да има. Понеже тука всички села си имат храмове, само ние нямахме.“

Около 30 хиляди лева са събрани от дарения за храма в село Илия. А хората обединили се около добрата кауза за съхранение на християнската вяра се надяват примерът им да бъде последван .


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova