Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Да подкрепим стремежа на хората в с. Книжовник да възстановят и запазят своя храм

Author: diakonia.bg | 27.09.2018

Да подкрепим стремежа на хората в с. Книжовник да възстановят и запазят своя храмХрам „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Книжовник, Хасковско, е в много тежко състояние и постепенно все повече се руши. Местните хора са подели кампания за неговия ремонт и възстановяване, която можем да подкрепим.

Храмът е построен приблизително преди около век. През годините е претърпял частични ремонти – смяна на дограма, поставяне на желязна врата, но към днешна дата състоянието му е тежко и се влошава все повече. Поради това местните хора да подели инициатива за ремонт на църковната сграда, подкрепена и от местната общинска власт. Кметът на с Книжоник, Иван Славилов, посочва, че плановете са първоначално да бъдe подменен куполът, след което да се пристъпи към възстановяване на фасадата, на покрива, а впоследствие и на цялата сграда. Един от инициаторите на подетото дело, Мария Танчева, споделя, че предстои да се направят изчисления за общата стойност на предстоящия мащабен ремонт. Средства се събират чрез дарителски кутии, разположени в селото, както и посредством специално открита за целта дарителска сметка на името Яни Иванов Андреев, неотдавнашен победител в предаването „Фермата“, родом от с. Книжоник, и лице на кампанията. Самият Яни Андреев представя мотивите за кампанията така: „Тази инициатива е породена от това, че храмът е в лошо състояние и ние, младите поколения, трябва да се опитаме да запазим построеното от дедите ни. И да го предадем на бъдещите поколения, за да съхраним религията, крепила ни през вековете, и да запазим нейния дом.“

На първо време е предвидено средства да се събират до месец март 2019 г. Всички, които имат възможност да помогнат на хората от с. Книжовник могат да го сторят чред посочената сметка:

Райфайзенбанк:
IBAN:BG43RZBB91551009670746
титуляр Яни Андреев


г-н Андреев няма право да се разпорежда със средствата без участието на църковното настоятелство.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova