Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Семейството на болно дете спечели от лотарията

Author: БНТ | 08.02.2017

Семейството на болно дете спечели от лотарията Родителите на болно дете от доспатското село Змеица вече може би ще бъдат по-спокойни за бъдещето си, след като бащата спечели голяма сума пари от лотарията. Семейството на 38-годишният Реджеп Газиев от години живее в недоимък, но не се предава. Крепи ги грижата за детето и надеждата, че ще дойдат по-добри дни.

Още при влизането в село Змеица първите думи, които чух от хората бяха: Господ си знае работата, знае кому да даде. В селото всички се познават, знаят си и болките и хала. Упътват ни до дома на Реджеп, който ни посреща и бърза да се похвали с това, което е излязло от ръцете му - резби на самоук резбар, издялкани фигури, засадено дръвче. Казва че му е хоби, а иначе работи каквато работа намери.

Реджеп Газиев: "Трудя се за детето, за майка ми, за цялото семейство, разбираш ли, не спирам, почнал съм работа от малък, това е, може и по-малък да съм бил от мойта дъщеря."

Газиев има две дъщери. По-голямата Мирела, се родила седмаче и лекарите прогнозирали мозъчно увреждане. Дори уговаряли майката да я остави.

Магдалена Газиева: "Аз тогава казах - не, не и не, казах, защото аз няма да позволя мойто дете да е като в Могилино. И оттогава са борим. Беше наистина сравнително добре, даже последната година са радвахме че вече произнасяше думи."

От раждането си Мирела е с детска церебрална парализа, хидроцефалия, епилепсия.

Магдалена Газиева: "През две и четиринайста вече след един гърч, заради някаква инфекция, не знам нещо такова, изпадна в будна кома и до ден днешен. До тогава ядеше пасирана храна, хранихме се, но вече от три години сме на специална храна за сонда и е скъпа и си мислехме че ще се справим в началото, но се оказа много, много трудно."

Магдалена е все край детето, като личен асистент но на четиричасов работен ден.

БНТ: "Вие като личен асистент колко получавате?"

Магдалена Газиева: "Ами, 197 лева чисти, без нали удръжките, без това. И от 380 от това, ето с тия пари караме, с тия пари трябва да покриеш всичко, всичко, абсолютно всичко."

БНТ: "Това за колко шишенца храна стига?"

- "Ами, шишенцата храната, значи пет шишенца по 4 лева ги слагам нали, да речем и по три да са са 15 лева за ден, 30 дена по 15 - реално цялата сума трябва само там да иде, а пък си има лекарства, а пък си има ходене до Смолян за сменяне на сонда."

За да издържа семейството, Реджеп дори отишъл на гурбет за няколко месеца. Но пък тогава майка му се разболяла и се принудил да се върне. За храната на детето, често разчитали на дарители, на които и сега са благодарни. Бедите не са ги отказали да вярват в доброто.

Магдалена Газиева: "Всеки ден си мисля че има надежда и така. Има надежда. И на всички майки искам да кажа, които отглеждат такива деца че това не е наказание, това е изпитание. Никога, никога да не си лишават децата от нищо, колкото и да му е трудно, защото един ден може би това ще е дар от Бога за тях."

Реджеп Газиев е мюсюлманин, но е оставил на лично място в дома си иконката, изпратена му от отец Иван от Нови хан, заедно с десет шишета храна за детето. А на Коледа открил ясно начертан кръст върху една обикновена ябълка. Сега в тях вижда знак, след като му се паднала голяма печалба - 100 хиляди лева.

БНТ: "Какво ще правиш с толкова пари?"

Реджеп Газиев: "Ще направя един разсадник и другите пари ще стоят за детето за храна. Това е. Каквото изкарам с моя труд, разбираш ли, решил съм да му направя една чешма, цял вид, ръката и от очите да му тече вода и да пият хората."

Магдалена Газиева: "Това наистина са много пари. Но първо искам да кажа че, никога, никога, хората да не са променят от парите, че са спечелили, да стане друг човек. Нека да си останат хора. Защото парите ги има, и минават, заминават, хората, приятелите, роднини, близки, дарителите, хората, които са отделили от залъка - утре, други ден трябва да ги познаваш."

Родителите сега ще могат да си позволят и рехабилитатор за детето. А Реджеп е категоричен, че като направи разсадника, ще подарява дръвчетата. Наумил си е и да възстанови стария римски мост на пътя за Доспат. Ей така, за хаир.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info