Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Историята на майката, която не се отказа и вдигна дъщеря си на крака

Author: Марица | 10.03.2016

Историята на майката, която не се отказа и вдигна дъщеря си на кракаРадка Станева ражда момиченцето си, когато е на 25 години. Бебето е недоносено, но при раждането му никой не казва, че има увреждане. Когато става на 11 месеца, на детето е поставена диагноза "детска целебрална парализа".

Тогава започва най-трудното. Радка ражда момиченцето си без брак. Бащата не се интересува от тях. Майката и детето започват да живеят в малка къщичка в селото на бащата на Радка. Тя започва да търси лечение първо в Пловдив, а след това и в Момин проход. Радка споделя, че е изпаднала в депресия. Но след срива осъзнала,че не може да бъде полезна на детето си, което има нужда от лечение.

Пари за операция обаче няма. Майката обикаля банки и фирми с молбата някой да помогне. "Бях готова да изляза на улицата и да започна да прося само за да събера парите за операцията на дъщеря ми. Никога не се предадох", споделя Радка. Няма нищо, което да е унизително за майка, която се бори за здравето и живота на детето си.

Оттогава малката Румянка е имала 19 операции. Макар и трудно вече успява да ходи. Студентка е втора година в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Учи социални дейности и мечтае да стане социален работник, за да помага на други болни хора.

Майка й се моли да има работа за нея, за да може да бъде сред хора и да не стане едно от многото деца с увреждания, които са обречени да останат затворници у дома.

През годините семейството е било настанено в различни приемни жилища с други социално слаби семейства. Радка среща любим мъж, с когото им се ражда второ момиченце. Мъжът обаче внезапно умира. Въпреки трудностите и несгодите обаче Радка не спира да вярва в доброто. Казва, че по пътя си е срещала хора с големи сърца, които са подавали ръка. Един от тях е Гордън Мерк - швейцарски благодетел, който живее с жена си в Пазарджик и помага безвъзмездно на нуждаещите се.

Заедно те основават фондация "Сърце за България", която наричат "семейна", защото в нея участват само двамата. Мерк неведнъж е помагал на Радка и двете й дъщери. Сега дори е обещал да дава заплата за личен асистент, който да живее в Пловдив с Румянка и да й помага, за да може да ходи на лекции.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info