Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

И тази година даровитите деца ще получават стипендия

Author: http://nmd.bg | 04.04.2016

И тази година даровитите деца ще получават стипендияДецата с изявени дарби ще получават целеви стипендии и през 2016 г. На заседание Министерският съвет одобри Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2016 г., според която както досега децата с изявени дарби ще получават 195 лв. еднократна стипендия за годината или по 135 лева на месец, съобщи правителствената пресслужба.

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности в областта на науката и изкуството, класирани на първо, второ и трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национални и международно равнище. В областта на спорта – на първо, второ или трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско и балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство.

Друго решение на кабинета от днес е официалното одобрение на предложението на Министерството на образованието да се увеличи квотата за студенти от български диаспори в чужбина в българските университети. Досега се приемаха около 400 такива студенти у нас в бакалавърска и магистърска степен, но сега броят им се увеличава повече от двойно – на 1000.

Увеличава се и квотата за докторанти от български общности извън България – от 12 досега, те се увеличават на 20 за годината.

Аргументът на Министерството на образованието е, че има трайна тенденция на увеличаване на интереса и на броя на кандидат-студентите от вън и най-вече от страни, където има големи български диаспори – Украйна, Сърбия, Молдова, Албания и др. Ведомството осигурява и до 15 държавни субсидии за тези кандидати – за класираните на първи места на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски от 12 средни училища в райони с компактно население от българската народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

Доклад, представен на днешното заседание на Министерския съвет, показа, че през 2015 г. са осигурени 1420 ресурсни учители, психолози, логопеди и рехабилитатори за деца и ученици със специални образователни потребности у нас. По линията на план за действие за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания през миналата година са били обучавани над 13 хиляди деца и ученици в страната.

Picture: http://nmd.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova