Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Кампания за доизграждане на Храм Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан

Author: ДМС | 22.04.2016

Кампания за доизграждане на Храм Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан Ние, църковните настоятели при Храм „Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан“, с Благословията на Негово Светейшество, с подкрепата на дарители и благодетели, градим един храм в Южния парк на София вече 11 години. В този дългогодишен период на строителство имаше периоди на прекъсване в резултат на недостиг на средства.

Първоначалният проект предвиждаше кръстокуполна базилика на три нива: същински храм, енорийски център и крипта (разгъната площ от 2950 кв.м.). През 2013 г. заради трудната икономическа обстановка в страната и невъзможността да се построи храм с такива големи размери и сложност, започна преработка на първоначалния проект.

Към днешна дата е построена камбанарията, която има две обитаеми нива, всяко с площ по 69 кв.м. Основния храм е на етап основи, плоча на кота нула, която покрива подземно помещение с височина 3,75м, направени са изолация и дренаж на основите.

Защо е важно да бъде построен този храм

В края на 1879 г. (годината на обявяване на София за столица) един храм е обгрижвал духовно около 700 православни християни, днес един храм се пада на над 20 000 хиляди (средностатистически), а в определени райони на града цифрата е значително по-висока.

Храм „Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан“ се гради в най-големия парк на София – Южния . Целта при изготвяне на първоначалния проект е храма да стане енорийски център за жителите на кварталите: Гоце Делчев (вкл. Мотописта), Стрелбище, Иван Вазов, Манастирски ливади – Изток, Кръстова вада, Хладилника и Лозенец(в района около парка).

Цел

За цялостното завършване на храма, съобразно новият преработен проект са необходими 5 513 85 (пет милиона петстотин и тринадесет хиляди осемстотин петдесет и пет) лева.

Как да помогнем?
Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS SVSTEFAN на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova