Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Ценни икони от Възраждането се нуждаят от дарители за спешна реставрация

Author: bTV | 27.11.2018

Ценни икони от Възраждането се нуждаят от дарители за спешна реставрацияЦенни икони от времето на Възраждането се нуждаят от дарители за спешна реставрация. Произведенията са част от колекцията "Спасени съкровища" на бургаския музей и са заловени от полицията. Предполага се, че са от запустели църкви в Странджа.

Преди години неизвестни обират всички древни икони в старата църква в странджанското село Белеврен, което е почти на границата с Турция. Тя се е срутила. На нейно място хора, свързани със селото, вдигат нов храм и поставят нови икони.

В някогашното голямо село Белеврен днес живеят постоянно само четирима души. Част от зид им напомня за старата църква – опустошена и разграбена.

Никой не е потърсил и десетки други икони, заловени от полицията при акции в края на 90-те.

"Въпросните църковни икони можеха да бъдат изнасяни и продавани зад граница с цел добиване на частни колекционери с тях", заяви Цветелина Рандева, говорител, ОД на МВР- Бургас.

Сред спасените е икона на Света Богородица, рисувана от възрожденските зографи – тревненците поп Димитър Кънчов и синът му Хаджи Христо. Те използвали специфична техника за ореола на Божията майка.

"Наслагването на златото върху наметалото на Богородица, самите образи които, както ги е представил, също са много интересни и изразителни. За иконите по принцип на Света Богородица най-важно от всичко са очите, за да могат да въздействат", обясни Иванка Делева от Историческия музей в Бургас.

Иконата попада в Странджа заедно с бежанци от Източна Тракия след Преображенското въстание.

"Тези българи, бягайки от своите опустошени селища, едно от първите неща, които взимат са иконите, ценните икони от църквите, за да ги спасят и да ги сложат след това в новите храмове в селата, които ги приемат", добави Иванка Делева.

Последният им пристан е музеят, в който е оформена иконна зала за спасените съкровища. Общо 10 са иконите, които се нуждаят от спешна реставрация, за да заживеят нов живот в музея.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova