Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Липса на персонал в социалния дневен център в Роман

Author: БНТ | 16.09.2016

Липса на персонал в социалния дневен център в РоманТрета година дневен социален център в град Роман не се използва по предназначение, заради липса на персонал. Ремонтът на бившата автогара на стойност 250 хиляди лева е дарение от холандска фондация. Центърът е предвиден да осигурява помощ и подкрепа за 20 самотни възрастни хора с увреждания от цялата община.

От години хората в Роман си мечтаеха за модерен център за възрастни хора, но когато го получиха, се оказа, че не могат да го ползват. По закон в такъв дневен център трябва да има социални работници, медицински лица, шофьор. Има и кандидати, но няма пари за заплатите им. Общината е бедна и очаква държавата да финансира социалното заведение.

Маргарита Станева, община Роман: Тъй като не сме участвали в изграждането със собствени средства и не е по европрограма, няма осигурен персонал. Четири души е персонала по методика, който да почиства и да се грижи подобаващо за хората с увреждания.

Сега в центъра идват само пенсионери-доброволци, които го отварят за няколко часа на ден, а модерните кабинети и оборудването стоят неизползвани от хората, за които са предназначени.

Анастасия Георгиева, доброволец: Тук могат да си сготвят нещо, има кухня, могат да се изкъпят, изперат, има перални центрофуги. Нужно е да има медицинско лице, има кабинет за рехабилитация, така че ще бъде още по-полезно.

От общината се питат защо средствата от закритите социални услуги не се пренасочват към действащите центрове. И макар че три години вече напразно очакват финансиране от държавата, ще кандидатстват отново, за да може материалната база да се използва.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova