Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Ученици събраха дрехи и храна за семейство без покрив

Author: marica.bg | 09.11.2018

Ученици събраха дрехи и храна за семейство без покрив Ученици и учители от Професионалната гимназия по строителство и технологии в Смолян събраха дарения за пострадалата от пожар фамилия Гьокови в доспатското село Змейца. Семейството ще получи храни, дрехи, посуда и завивки. В дарителската кампания от Смолян се включи и инициативният комитет, създаден в благотворителната кампания за живота на 18-годишната Атанаска Тарашева от Девин, която миналата година почина от тежкия Сарком на Юинг.

Десет дни след огнения ад семейство Гьокови все още не могат да излязат от шока и ужаса на преживяното. Къщата изгоря с цялото им имущество. Пет души, сред които и 10-годишно дете, останаха само с дрехите на гърба си и без покрив над главите. Благотворителни кампании за семейството започнаха веднага в селото, в община Доспат и в Смолян. Дарения правят и хора от съседните общини. В Доспатско се събират средства за възстановяване на дома на семейството с дарителски кутии. Общинският съвет в Доспат гласува отпускането на максималния размер на помощи за пострадалото семейство от 2000 лева, а местни фирми дариха бетон и предстои да осигурят строителни материали за градежа. Дарение от хранителни продукти направи семейството на кмета на Девин - Кремена и Красимир Даскалови. Пловдивчанката Лилия Тодорова пък изпрати на семейството завивки, посуда и други предмети.

Пострадалите не са сами, съседи им помагат да разчистят изгорелите останки от дома си. А с дарителските кампании в общината се занимава основно кметът на селото Антон Доспатлиев. В двуетажната къща живееха 82-годишната Рабие, дъщеря Фатма, брат Делян със съпругата му Румяна и 10-годишната им дъщеря Анджела.

"Пълен кошмар. В момента, в който излизахме навън, всичко отгоре ни гореше. Въпрос на минути бе да излезем живи навън. Всичко изгоря, в пламъците остана целият ни живот, сега нямаме нищо. От цялото си сърце сме благодарни на всички хора, които са съпричастни на нашата болка", казва през сълзи Фатма Гьокова.

Пожарът тръгна от покрива на 100-годишната къща строена с гредоред и за секунди обхвана цялата къща. Предполага се, че причината е в коминa. Семейството, което по това време спяло на втория етаж, чува тропот и в последния момент успяло да излезе навън. Пожарът заснемат видеокамери, поставени от бизнесмен над селото, които предават онлайн за гурбетчиите в чужбина. Живеещи в Австрия хора от селото видели първи огъня на покрива на къщата в тъмното.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova