Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Дариха микробус на младежи със специални нужди във Варна

Author: chernomore.bg | 23.04.2018

Дариха микробус на младежи със специални нужди във ВарнаДългоочакваният микробус за придвижване на хора със специални потребности бе дарен на дневния център „Свети Йоан Златоуст“ във Варна. Возилото е 18-местно и е на стойност 23 000 лв.

Благотворителната инициатива е на организациите „Делфините“ и „Деца на Балканите“. Те са осигурили нужната сума, а микробусът е избран от родителите на децата, които ползват услугите на дневния център.

Целта е хората със специални потребности да водят пълноценен начин на живот, да могат да пътуват и да посещават повече мероприятия в и извън града.

Първата им екскурзия ще е до по-близка дестинация, за да изпробват новата придобивка. Пътуването ще е еднодневно - до резервата Сребърна. След това се планира и по-дълга екскурзия - в Смолянско или до Пловдив, разкри директорът на дневния център Марияна Христова.

Капацитетът на социалното заведение е за 40 деца и младежи, като почти всички места са заети непрекъснато.

"Микробусът ни е крайно необходим първо като начин ползвателите на услугата ни да дойдат до центъра. Имаме много планирани събития в социалната програма. Знаете, че пътуваме много в и извън града, трябваше ни превозно средство с по-голям капацитет, което да е наша собственост, за да не сме зависими и да не притесняваме институциите за транспорт. В това трудно време много от децата не можеха да идват до тук преди. Представете си какво означава един затворен живот в домашни условия", отбеляза Марияна Христова.

"Когато видях радостта на младежите от дневния център при вида на новия микробус, с който ще могат да пътуват, разбрах че нашата инициатива си е струвала. Много съм доволен", призна Димитър Куцаров - доброволец в младежката благотворителна организация "Делфините". Миналогодишната им кампания, заедно с "Деца на Балканите" стартирала през октомври. До началото на декември младежите изработвали коледни картички, които след това продавали до празниците.

"Събрахме 36 000 лв., 23 000 лв. от които дарихме на дневния център "Свети Йоан Златоуст" за закупуването на микробуса. Другата ни по-значима кауза беше за дневен център "Слънчевата къща", където осигурихме средства за лифтер, който ще служи за повдигане на пациентите в изправено положение. За там бяха закупени и материали за трудотерапия. Останаха ни още малко пари, събрани по време на кампанията, за които в момента търсим кауза", разказа Димитър Куцаров.

Следващата благородна инициатива, която доброволците подготвят е благотворителен обяд през май.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova