Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Неизвестен благодетел плати очна операция на възрастен мъж без доходи

Author: www.borbabg.com | 10.08.2017

Неизвестен благодетел плати очна операция на възрастен мъж без доходи Непознат мъж помогна на възрастен търговец като му даде 1400лв. за операция на очите. Случаят, който звучи като приказка, е действителен, а главният герой в него е 69-годишният Андрей Иванов. Срещата между двамата мъже е случайна, на улицата- там, където ежедневно Андрей „заработва” единствените си доходи, разчитайки на милосърдието на хората.

Дядото всеки ден седи с двете си патерици в района около пощата във Велико Търново, където го намерил и неизвестният благодетел. Спрял се до него и го заговорил. Търновецът му споделил, че е напълно сам и е излязъл на улицата, за да изкара някой лев за храна. Казал му и за голямата си болка, че не вижда добре, защото има старческо перде на двете очи.

„Тогава той ме попита искам ли да ми помогне. Аз се съгласих и двамата отидохме в болницата, където ме записаха за операция. Човекът плати 1400 лв., а на мен ми даде 50 лв. за храна. Хората ме оперираха и сега виждам много добре. Много съм благодарен на този човек за добрината. Аз дори и името му не знам. Когато го попитах как се казва, ми отговори, че това не е важно”, разказва Андрей Иванов. Операцията е извършена на дясното му око през октомври миналата година. С лявото все още не вижда, но пък му стига и това, че поне светът не е в мъгла, както преди.

Съдбата на възрастния мъж е като на много други българи, живеещи на ръба на оцеляването. Родом е от Велико Търново, но е работил дълги години в София. Целият му трудов стаж е минал като животновъд по кравефермите. Разказва, че освен в столицата е работил и в село Обединение. Преди години живеел в бараките на „Картала”, но при пожар изгорели всичките му документи и покъщнина. И сега не може да докаже трудовия си стаж, за да получава пенсия. Казва, че има зад гърба си 40 години, но без документи това са просто думи и не получава нито пенсия, нито социални омощи. Той е напълно сам, няма близки или роднини. Разведен е отдавна, а преди повече от десет години синът му и снаха му загиват при автомобилна катастрофа. Няма и собствен дом, а живее на квартира, за която заедно с двама работници плащат общо 200 лв. на месец. Единствените доходи на възрастния мъж са подаянията на хората.

„Хората минават, пускат по някоя стотинка, рядко някой дава лев или два. Има една жена, от време на време ми дава по 20 лв. и аз ги прибирам за наема. На ден изкарвам по 5 – 6 лева, не повече. Зиме, лете – все съм тука. Ама по-добре да ме няма, то това живот ли е”,
с насълзени очи разказва дядото. Благодарен е на всеки, който му помага, и най-много на неизвестния си благодетел, който му връща зрението.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info