Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Родители на починало от рак момче дариха събраните за него средства

Author: bTV | 19.04.2017

Родители на починало от рак момче дариха събраните за него средства17-годишният Синан не успя да спечели битката с рака въпреки непрестанната борба и воля за живот.

Неговите родители – Селма и Шенол от Асеновград, познават борбата за живот и болката от тежка загуба. Но продължават напред в името на една кауза.

През януари тази година те губят своя единствен син. Признават, че дори в последните седмици Синан не се предавал, ходел с желание и усмивка на училище.

„Може би даде урок на много хора и си замина. За доброта – че трябва да се прави добро, всеки трябва да се бори за добрина, не за власт. Даде си урока и си замина”, разказва Шенол.

И само ден след трагедията семейството взима важно решение, което променя техния и няколко чужди живота. Близките на Синан решават да изпълнят последното желание на момчето.

Те даряват събраните за лечението 160 000 лв. на други трима онкоболни, както и на гимназията, в която момчето учи няколко години.

„Тази идея беше дадена от Синан. Даже той ми каза: „Мамо, на мен не ми помогнаха тези пари, да помогнат на други дечица – те да са живи и здрави", сподели Селма.

С жеста си те се надяват да дадат пример на други хора и призовават за повече добрина.

„Всеки българин в България трябва да го направи това нещо. Защото тази, обратната страна, много хора не я знаят в живота. Всеки мисли, че може да си хвърчи, но не е така”, допълва бащата.

Събраните пари разделят по равно.

Част от средствата отиват за лечението на 11-годишния Тарик Чинчинов от град Куклен и на Златомир Мацуров от Велинград.

А 40 000 лева са преведени и на Николай Иванов. До този момент мъжът е претърпял 6 операции и 24 химиотерапии.

В момента най-силната му надежда е експериментално лечение в Испания.

Получава помощта само ден преди тежка операция. Благодарността си към Селма и Шенол трудно описва с думи: „Това ми помогна страшно много да си платя самата операция, която струваше 18 000 евро. Страшно съм благодарен на тези хора, това са хора с големи сърца, това е една от най-големите помощи, които съм получавал досега”.

Последната част от събраните пари семейството дарява на гимназията, в която Синан прекарва последните си месеци. 40-те хиляди лева ще бъдат използвани за оборудването на многофункционален кабинет.

Директор на гимназията Йордан Диков разказа как родителите го потърсили за разговор и той приел на момента. Идеята за мултифункционален кабинет допаднала на всички. Така един стар кабинет по история ще се превърне в нов шанс за обучение. И отделен кът в новата стая ще пази спомена за едно любимо момче.

Ученици и учители днес споделят спомените си за Синан.
„Винаги усмихнат, изключително добър” – така описват момчето.

Любомила Ангелова дълго време преподава английски език на Синан.

През 2016 г. Люси, както всички в гимназията я наричат, успява да пребори рака.

Стотици нейни ученици и приятели се организират в обща кампания и днес тя е сред своите спасители. Споделя, че най-важният урок, който може да предаде на своите ученици, е човещината.

А най-голямата й болка е, че успява да пребори коварната болест, а нейният възпитаник – не. „Усилията бяха същите, на всички около нас. Понякога нещата просто не зависят от нас, за съжаление. Колкото и да се радваш, когато успееш, а в моя случай е така, винаги се прокрадва една тъга, защото ти си успял, много други хора, за съжаление, не успяват, а когато става въпрос за човек, когото познаваш, за млад човек, тогава тъгата е голяма”, казва Люси.

Учители и ученици си спомнят как застават заедно до Синан в момента, в който разбират диагнозата. И остават негова опора през целия период на лечението. За три седмици успяват да съберат 160 хиляди лева.

„Ако искаш нещо силно – няма невъзможни неща и не е толкова трудно. Казвахме му да се бори докрай до последно и да не спира да вярва, че всичко ще се оправи”, спомня си Иван Златанов, приятел на Синан.

Днес Селма и Шенол не се чувстват като герои.

Благородното си дело приемат като мисия – да докажат и на други, че доброто може да помага. Ако всеки помогне, дори с един лев, сумата ще донесе радост на много хора в нужда.

Ако и вие искате да помогнете на Николай Иванов, може да го направите чрез:

Дарение с SMS с текст на латиница DMS NIKOLAY на номер 17 777.
Средства се събират в лева,
Обединена Българска Банка по дарителска сметка
Титуляр: Николай Владимиров Иванов –
BIC UBBS BGSF
№ BG56 UBBS 8002 1088 4983 30

И във евро за Испания
BIC CAIX ESBB
№ ES71 2100 3693 2120 0050 5550
Или чрез pay pal: [email protected]


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info