Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Зъболекар на колела лекува деца по селата

Author: novavarna.net | 01.11.2016

Зъболекар на колела лекува деца по селатаПревръща ли се достъпът на българина до здравна помощ в лукс? В много части на страната, оказва се, отговорът е „Да“. Има райони, в които личните лекари и зъболекари буквално се топят. По данни на Здравноосигурителната каса в областите Бургас, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Монтана и София-област има цели общини, в които се е регистрирал само един личен лекар. Своебразен рекордьор в това отношение е Малко Търново. Там живеят близо 4 000 души. Разпределени са в 13 селища. На територията на всички тях има регистриран един личен лекар.

Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил и София-област пък са областите, в които откриваме общини с по един зъболекар. Най-трудно изглежда положението в Община Мизия, където жителите са над 7 000, населените места са 6, а зъболекарят – само един. Решение на този проблем някои специалисти виждат в създаването на мобилни кабинети, с които лекарите да посещават пациентите си, а не пациентите – лекарите. В България вече съществуват дори мобилни стоматологични кабинети. Засега са три. Обикалят районите на Перник, Плевен и Шумен. Източник: Нова Във видеото вижте как работи един от зъболекарите „на колела“ – д-р Димов. Той е стоматолог по наследство. Мобилен зъболекарски кабинет видял за пръв път в детството си – автобус с два стола, обърнати един срещу друг. Тогава помагал на баща си. Днес си има свой. Обикаля с него в Шуменско и лекува деца.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info