Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Самотен старец е лишен от жизненоважни лекарства

Author: Милостив | 24.07.2016

Самотен старец е лишен от жизненоважни лекарстваЗдравето е най-големият подарък в живота на човека. Когато човек е здрав, той може да прави всичко и се чувства по-малко зависим. Когато обаче му липсва здравето, той се обръща към близки и познати и очаква помощ от тях. Ако пък няма такива, лошо...

При по-младите хора често здравето се възприема като даденост и то не се пази като нещо, което може да се наруши или пък, не дай Боже, да се погуби. Но точно това се случва много често днес. Примерно сбиването между две компании във Велинград, от събота след полунощ, с фатален изход за един от младежите; двете удавени момчета в р. Дунава край Русе, чиито тела били изкарани от реката на 15 юли; пътни инциденти и още и още.

При възрастните хора също се случват подобни неща. От неделя вечерта възрастна жена от Белово е в неизвестност, след като отишла да купи хляб от близкия магазин. Все пак при по-възрастните някои неща са простими. Приема се, че при тях тежестите и несгодите на живота са повлияли сериозно върху здравето им, та почти няма човек на възраст, който да няма някакво заболяване или увреждане. Затова възрастните хора се ползват и от пенсии, независимо от размера им, чувстват някакви социални придобвки и намаления за социални услуги.

За съжаление има хора сред техния слой, които страдат от сериозни заболявания, които нито пенсиите, нито социалните привилегии са в състояние да ги облекчат. Такъв е случаят с дядо Стоян от Елшица (за когото сме писали), който няма семейство, а семейният му брат, разбира се, отдавна се грижи за собствения си дом, та дядо Стоян е сам самичък със състраданието на хората.

Възрастният мъж живее с общ месечен доход от пенсия и ТЕЛК близо 200 лв. Заболяванията му са един куп, та ако би купувал всичките лекарства, предписвани му от лекарите, пенсията му би се изгубила между тях. И дядо Стоян, принуден да отправя поглед към хората, отново се обръща към тях. След последният ни призив за него сърцати хора са го подпомогнали с 200 лв., той им се чувства много благодарен. Известно е какво е положението на повечето българи и какво означава да дадеш от собствения си джоб пари.

Сега той обаче пак е опрял в крайна нужда, граничеща с отчаяние и безизходица, защото просто няма как. Скъпите му лекарства надвишават пенсията му: "Бонартрос, "Простамол Уно", "Реванекс", "Пирамем", "Дризонал", "Алмагел А". Освен тях ползва капки за очи и лекарства за кръвно... Дядо Стоян ни сподели, че скоро тазобедрената става щяла да му бъде оперирана, също още една операция в клиника "Хил" на простата.

Самотният старец ще се зарадва и на дрехи и обувки, с които да може да замени своите извехтели и окъсани. Хранителни продукти с продължителна годност също би приел. За битовите му условия на живеене няма да говорим...

Дядо Стоян живее в село Елшица, Пазарджишко, на „ул. Г. Димитров” № 11. Телефон за връзка с него – 0884670713.

Той има и дарителска банкова сметка в PostBank:
BG74 BPBI 793 040 301 437 02
Титуляр: Стоян Пенков Рабаджийски


Удостоверителните документи за нарушеното му здравословно състояние могат да се видят в предните публукации в Милостив за него - тук, тук

Picture: Милостив

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info