Присъедини се към нас в  Facebook Български | Join us Kонкурс за изящни изкуства и фотография “Дарителството и България”Organizers: Морската къща на изкуствата и Сдружение Милостив

Period: 25.03.2024-20.08-2024

Media: БНР

Description:
Националният конкурс „Дарителството и България“ кани творците да претворят в образи конкретни примери на дарителство или да предложат свой прочит на творене на добро днес, в настоящето. Това може да са абстрактни или фигуративни прочити, буквални или изпълнени със символи. Конкурсът е разделен на две основни категории: за фотографи (milostiv.org/photo-24) и за художници.

Избрани творби ще бъдат представени на изложба в галерията на БНР, гр. Варна, между 6-ти и 20-ти август 2024 г.

Краен срок за участие: 23 юни 2024 г.

Категории и награди

Може да участвате с живопис, графика, скулптура и илюстрация. Приемат се графични и живописни техники като маслени бои, акрил, акварел, молив, въглен, офорт, глина, керамика, смесена техника и др. Конкурсът се организира в 3 категории според възрастта на участниците.

Категория 1 Категория 2 Категория 3
Възраст Деца между 7 и 12 години Деца и младежи между 13 и 17 години Възрастни над 18 години
Първа награда 150 лв. 150 лв. 900 лв.
Втора награда 100 лв. 100 лв. 600 лв.
Трета награда 50 лв. 50 лв. 300 лв.


Допълнителна награда: Морската къща на изкуството ще покани двама от участниците да рисуват за седмица, с безплатен престой и ползване на ателие.

В двете категории за деца каним младите творци да нарисуват примери за дарителство: хора, които помагат на другите, или как си представят добрината, правенето на добро, помощта към останалите хора; как си представят един град, село или друго място (плод на тяхното въображение), където хората си помагат взаимно, и т. н. Всяко дете, чиято творба е избрана за финалната изложба, ще получи грамота за участие.

Творбите в изложбата може да са за продажба, по избор на авторите, като те получават 100 % от обявената цена на творбата.

Как да кандидатствам

За да кандидатствате, моля, изпратете на имейл art.konkurs.2024@gmail.com

Повече за темата на конкурса


Конкурсът е посветен на впечатляващата по мащабите си дарителска дейност след Освобождението на България. До 1944 г., когато всички фондове са закрити от комунистическата власт, общата стойност на даренията достига 4-5 милиарда лева (в днешна равностойност). В трите тома на Проф. Росица Стоянова - съставител на енциклопедия „Дарителството“ са разказани над хиляда и двеста истории за дарения в полза на обществото. По думите на съставителите, това са истории на хора, които „с далновидност и надежда са дарявали, за да видят своята мечта за по-добра България.“ Фондове, основани от отделни личности или семейства даряват за училища, читалища, болници, детски градини, университети, и т. н. из цялата страна. Най-известните примери са, разбира се, сградата на Софийския университет и Българска академия на науките. Но не само богати семейства даряват, напротив, има описани случаи на хора, които завещават единствената си къща за училище, или събират всичките си спестявания и ги даряват, за да изучат дете, и т. н., и т. н.

Глобализацията днес провокира изкуството да заеме позиция по отношение на националната ни идентичност. Дарителството след Освобождението ни дава една възможна, осъществена реалност като българи – да правим добро на другите според възможностите си. Но може ли да се създаде общество на тази основа? Последните десетилетия властват социални теории, които разбират обществото като изградено върху икономика и политика (както преди, така и след 1989 г.!). Културата и изкуството остават производни, т. е. в подчинено положение на икономиката и политиката - те нямат независим статут и допринасят или съответно пречат на определени насоки, зададени от икономиката и политиката. Една възможна алтернатива можем да потърсим в мащабната дарителска дейност на нашите предци – дейност, осъществена без политическа или друга централизирана намеса. Т. е. в основата на едно общество може да е помощта към другия. Гражданите на Следосвобожденска България са се самоорганизирали с ясната цел, че са необходими общи усилия за изграждането на общество, общи усилия за подготовката на бъдещите учители, лекари, учени, писатели, художници и т. н., общи усилия, за да се подпомогнат болните и страдащите. В тази възможна алтернатива, изкуството придобива съвсем различен статут и цел – то твори добро, твори красота, като не следва пропагандни модели, а се издига над тях в една човеколюбива и обединяваща цел – взаимопомощ.

Жури

Дати на провеждане на конкурса


Конкурсът се провежда изцяло благодарение на частни дарения и доброволния труд на екипа на Морската къща на изкуствата и Сдружение Милостив. С кандидатсването си в конкурса Вие декларирате, че организаторите имат право да използва снимки на творбите Ви с цел популяризиране на техни инициативи.


Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova