Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Николай Койчев: решен съм да бъда учител!

| 16.03.2015Казвам се Николай Койчев.

Родом съм от малко градче във варненска област с името Провадия. На 18 години съм, студент в първи курс във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий” със специалност История и чужд език. В моя случай, чуждият език е английски, тъй като още в гимназиалния си период успях да го усвоя достатъчно добре, за да го владея на ниво „Everyday English” и желая да го усвоя на дори по-високо ниво, което ще ми „отвори нови врати към света”!

Любител съм на историята, и по-специално българската, защото тя поражда у мен националното самосъзнание и гордост да нарека себе си българин.
Мечтая да прославя България по света и да създам семейство, което да се гордее също толкова с това, че живее в такава красива и славна страна...

Поради тези две мои желания, аз избрах да продължа своето образование във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”, който предоставя възможността за изучаване на история и цивилизация и английски език в комбиниран вид. Избрах град Велико Търново, тъй като съм любител на историята, както вече подчертах, а това населено място представлява важна точка в историята, с която се гордея!

Избрах специалност „История и чужд език”, която ми позволява да извършвам преподавателска дейност в средно общообразователно училище като учител по история и английски език, защото България днес се нуждае от млади и енергични учители, които да възвърнат авторитета на българското училище, който в последните години спадна много. Спадна до ниво, в което младежите презират своя учител и не уважават неговия ранк. Спадна до ниво, в което учителската професия е считана за „смешна” и „безполезна”. Нима не знае народът, че без книги, той ще изчезне?!

Висше образование реших да „гоня”, защото съм решен да вляза в училище отново... но като учител, който да върне у децата гордостта от това, че са български граждани и да положи основите на едно по-добро поколение от своето!

И защото открих, че липсата му[на висше образование] поражда проблеми в социално отношние. Доходносността е препядствие, което би ме спряло по пътя за създаване на семейство и изхранването му.

Всичко това, би било прекрасно, но неусъществимо без подкрепата на вашата организация, тъй като моите мечти бяха попарени от внезапната смърт на моя единствен родител – майка ми, през aприл тази година.  Останах сирак на сравнително ранна възраст и трябваше да се сблъскам с трудния живот, който съпътства, за жалост, не само мен. Моите съграждани, приятели и приятели на моята майка успяха да ми вдъхнат увереността, която ми трябваше именно тогава – да се явя на кандидат-студентския изпит по История и цивилизация в университета. Направих тази огромна крачка, и ето ме тук и сега!
Вярвам, че ще успея в своето начинание и изобщо в по-доброто бъдеще!
                                                                                                 
Благодаря ви за отделенето време!

* * *

С този текст Николай Койчев кандидатства за стипендия в конкурса "Добротворчество" (milostiv.org/dobrotvorchestvo), категория Младежи в затруднено финансово положение, които искат да учат висше образование. Към мотивационното писмо изпрати документи, които удостоверяват, че наистина се нуждае от финансова помощ за образованието си.

Снимка: http://www.83ou.org/page/equipment

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova