Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Проф. Андонов: Прекрасно е да имате възможност да помогнете на някого

| 07.06.2014На 15 май 2014 г. се проведе беседа, посветена на милосърдието и социалната дейност на Църквата, в която взе участие и проф. д-р Божидар Андонов. Професорът изрази голямата си радост от организирането на конкурса за есе, посветен на дяконията и милостинята и от последвалата го беседа, организирана от Милостив със съдействието на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

В изказването си проф. Андонов подчерта нуждата от църковно-социална дейност на Църквата във всяка енория в страната, както и необходимостта от въвеждането на предмета вероучение в училищата. Той разграничи просветата и социалната дейност като два стълба, които са били от изключителна важност за българската екзархия по време на Възраждането.

Като преподавател в Православен богословски факултет в Мюнхен той сподели няколко лични истории от Германия, свързани с човешкото милосърдие. Първият пример разказва за семейство протестанти от Германия. Мъжът е бил тежко болен от рак и му е оставало още малко време да живее. Приемайки православието, той не пропуска православните богослужения в една руска църква, където и се запознава с проф. Андонов и впоследствие приема Православието. Въпреки заболяването си, вместо да използва личните си средства за своето скъпо лечение мъжът предпочел да дари голяма сума пари за Дом за деца, лишени от родителска грижа във Ветрен, Пазарджишко, за който е разбрал, че има нужда от финансова помощ. Вторият пример беше свързан с възрастна жена, която, също трогната от историята на децата от дома в Пазарджишко, дарила цялата си пенсия в тяхна помощ.
Лекторът обърна внимание и на голямото желанието на православните студенти в Мюнхен, Германия да участват в социалните дейности на християнския живот като се включват в организираните от факултета посещения на наркозависими, на лишени от свобода, лекуващи се в болниците, както и на стари хора в институциите.

Професорът завърши изказването си с думите: "Молитвено благопожелавам на всички Вас, които искате да се отдадете в тази област, направете го, прекрасно е да имате възможност да помогнете на някого."

Проф. д-р Божидар Андонов е преподавател в Богословски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и в Православен институт при „Лудвиг-Максимилиан Университет“, гр. Мюнхен. Той е инициатор и един от ръководителите на магистърската програма "Църковно-социално дело" към СУ, която стартира през 2013г.

Повече информация за беседата можете научите от: http://milostiv.org/lecture


Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova