Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Обща оценка за есетата, посветени на милостинята и дяконията от о. Чиликов

| 26.06.2014Отец Стоян Чиликов сподели в изказването си, че при оценяването на есетата от конкурса на есе, посветен на милостинята и дяконията, е липсвало единодушие от страна на проверяващата комисия. Причините за това той определи като произтичащи от индивидуалните особености на всеки от участниците в конкурса – както на семинаристите, така и на богословите. Своето главно изискване при оценяването, о. Чиликов определи като разбирането от практично гледище за милосърдието на участниците в конкурса като опит да се избегне прекаленото теоретизиране на въпроса. От тази гледна точка о. Чиликов отличи есетата на първите двама класирали се семинаристи  Ивелин Димитров Василев и Иван Емилов Тупаров със стремежа си да покажат практическото реализиране на християнството и милосърдието днес.Свещеникът спря вниманието си върху есето на Ивелин Василев. В него той отбеляза заразителния пример на о. Стоян от Добрич, пример, който привлича дори и младите, както се е случило с Ивелин. О. Чиликов каза още, че вижда в творбата на Ивелин изображение на Христос, стремеж да Му подражава в милосърдието по примера на о. Стоян.

О. Чиликов сподели още, че всеки пастир трябва да застава пред християните и пред своите пасоми с примера на Добрия Пастир, с пример на милосърдие и любов, защото ние чрез тях се уподобяваме на Бога.

В изказването си той също така говори за темите, развълнували семинаристите и богословите от конкурса: милосърдието, възможностите за правене на милосърдни дела, проблемите в Църквата, които всеки разбира по свой начин; също така за показното милосърдие и дали то ще доведе до Бога изобщо. Милосърдието в есетата бива разглеждано както в социалната дейност на Църквата, така и като духовно милосърдие, което Христос изисква от всеки от нас, обобщи о. Чиликов.

В края на своите думи О. Чиликов поздрави участниците в конкурса и призова повече да вършим дела милосърдни, отколкото да говорим. Макар че в настоящия момент имаме нужда от ясни платформи за социална дейност, по които да работим, също толкова важно е и да вършим на практика милосърдни дела.

Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов е преподавател в катедра по Теология при ПУ "Паисий Хилендарски" и свещеник в столичния храм "Св. Георги" - Дървеница.

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova