Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Човеколюбието на отец Арсений

| 27.11.2014Отец Арсений е осъден затова, че изповядва вярата си и е вкаран за дълги години в страшните комунистически концлагери. Бил е поставен в нечовешки условия, но е запазил любовта си към Бога и към хората. Макар и да е бил стар, немощен, подложен на сибирски студове, непрекъснато е помагал на останалите лагерници. За него те не са били просто политически или криминални затворници, а са били хора, създадени по Божий образ и подобие.

Представяме ви откъс от книгата "Отец Арсений" на Православно издателство "Свети апостол и евангелист Лука".


Отец Арсений ми откри нов живот, доведе ме при Бога и съгради наново вътрешното ми "аз".  Затова искам да разкажа най-важното, най-основното за него. За него може да се говори без край, делата му са безпределни и тяхното име е Господ и Любов, осъществявана в името на Бога, заради хората, Помня думите му: "Всеки човек трябва да остави нещо в живота си: къща, която е построил с ръцете си, дърво, което е посадил, книга, която е написал - и всичко това той трябва да извърши не за себе си, а за човека. След смъртта ти една частица от теб ще намери прибежище във всяко нещо, до което се е докоснала ръката ти. Хората ще гледат дървото, което си отгледал, или вещта, която си измайсторил, и в тези моменти ти отново ще живееш, тъй като ще им донесеш радост, и спомняйки си за теб, те ще призоват над теб Божието благословение. Не е важно какво точно правиш, важно е във всяко нещо, до което си се докоснал, което е променило формата си, станало е по-хубаво от преди - във всяко такова ново нещо да остава частица от теб самия и всичко да се твори в името на Господа и на любовта към хората. Но най-главното е - казваше о. Арсений - с всяко свое действие да помагаш на човека, да облекчаваш неговите страдания и да се молиш за него"

Така постъпваше о. Арсений и така учеше онези, които идваха при него. Той раздаваше най-хубавото, най-съкровеното от топлината на своята душа - вярата си, опита си в изповядването на вярата - учеше хората да се молят и разпалваше искрата на Божественото във всеки човек, когото животът докосваше до него. Може ли онзи, който го е познавал, някога да забрави делата му? Колко хора са идвали при него и са си отивали, обогатени с всичко това! Колко радост, умиротворение и спокойствие сме получили от о. Арсений!

...

Молитвата беше винаги с о. Арсений. Независимо дали размишлява, върви или пътува, той се молеше през цялото време и по едва доловимото движение на устните се разпонаваха думите: "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай мене, грешния".

Основата на неговия живот беше да помага на хората, да помага по всякакъв начин. В най - тежките условия на лагера, изтощен и болен, на прага на смъртта, той се раздаваше на хората, вършеше работата им вместо тях, гледаше болните, грижеше се за немощните и новодошлите в бараката, делеше оскъдната си дажба с онеправданите.

Тук, в свободния живот, той при първия зов заминаваше, където трябва, само и само за да помогне, давайки всичко, което притежава.

На част от своите послушнички в Христа пише: "Тежко е в заточение и по затворите, но в името на Бога ние трябва да носим кръста си. Където и да се намирате, не забравяйте да правите добро на хората. Молете се на Пресвета Богородица една за друга и за мен, грешния. Господ е винаги с нас."

...

Източник: книга "Отец Арсений"
Православно издателство "Свети апостол и евангелист Лука".
стр. 201-209

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info