Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Защо е важно за мен да дарявам кръв?

Author: Виктория Готева, Милостив | 08.07.2015Беше лятото на 2013 г. Най-черното лято в живота на близките ми. Един слънчев ден, един пътен инцидент разтърси из основи света на едни хора, които губеха една душа на прага на смъртта. Една душа, която се нуждаеше от кръв. От много кръв… А в болницата имаше дефицит. Трябваше да се намери спешно. Беше въпрос на време. Животът й зависеше от това. Търсехме хора, много хора… И за щастие намерихме! Но дали винаги е така?

До този момент никога не се бях замисляла колко е важно да се дарява кръв. За един обикновен здрав човек като мен даряването на кръв не отнема нищо друго освен няколко минути от забързаното ежедневие, а за човек в нужда дарената кръв е жизненоважна. Тя може да спаси живота му.

Статистически данни сочат, че броят на кръводарителите е ужасно малък, а хората, нуждаещи се от кръв, са ужасно много. Кръводаряването е безвъзмезден акт на милосърдие. Бъдете един от добротворците! Не е никак трудно.
Трябва единствено да бъдете здрав човек на възраст между 18 и 65 години с тегло не по-малко от 50 кг. Хапнете хубаво и пийте повече течности преди кръводаряването.

Преди самата процедура ще бъдете прегледан от лекар, който ще измери кръвното ви налягане и ще вземе 2-3 капки кръв от пръста ви, за да изследва хемоглобина и кръвната ви група. Ще получите и въпросник, който ще ви ориентира за здравословното ви състояние. Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни проблеми.

Ако не сте страдали от някоя от посочените болести и сте напълно здрав, в следващите 10 минути ще ви бъде сложена система чрез която ще дарите 450 мл. кръв. Количеството кръв, което сте дарили, ще бъде възстановено от организма Ви за едно денонощие, а загубените червени кръвни клетки за 3,4 седмици.

След кръводаряването ще получите торбичка с лакомства – шоколад, кафе, кола… Като освен тях може да вземете и 2 дни допълнителен платен отпуск. Препоръчително е поне час да не шофирате, защото има вероятност да се почувствате замаяни.

Дарената от вас кръв ще се използва за лечение на болни с:
 • остри кръвозагуби, причинени от травми
 • тежки изгаряния,
 • планови и спешни хирургически и акушерски интервенции
 • кардиохирургични интервенции
 • злокачествени заболявания
 • хемолитична болест на новороденото (ABO и Rh несъвместимост на майката и плода)
 • трансплантации на органи и тъкани
Поддържане живота на пациенти с:
 • тежка форма на вродени хемолитични анемии (таласемия майор)
 • вроден дефицит на коагулационни фактори (хемофилии)
 • придобити анемични състояния, за които друг вид лечение е не ефективно (някои форми на миелодисплазии, апластична анемия и др.)
 • производство на лекарства от плазма като албумин, нормални и специфични имуноглобулини, коагулационни фактори.
Важно е да се знае, че кръводаряването не вреди. Дори е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни, за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път. Всеки, който желае да дари кръв може да го направо във всеки център по трансфузионна хаматология по време на работното време в по-големите градове.

Съмишленици може да намерите ТУК (Безвъзмездни кръводарители), а полезна информация от Националния Център по Трансфузионна Хематология - http://ncth.bg/

Дарете кръв - спасете живот!


Снимка: formbybubble.com

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova