Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Маргарита от гр. Благоевград: Мечтая с професията си да помагам на хора в неравностойно положение

Author: Маргарита от гр. Благоевград | 20.08.2017Следният текст е мотивационно писмо, с което Маргарита от гр. Благоевград, заедно с допълнителни документи, кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2017. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на Маргарита, може да види как би могъл да го направи следния адрес - http://milostiv.org/text/758

Казвам се Маргарита. Родена съм в Благоевград, но живея в гр. Кочериново. Завърших средното си образование в ПМГ "Акад. С.П.Корольов" гр. Благоевград, където моето образование беше съсредоточено върху математиката, инф. технологии и английския език.

Искам да получа висше образование, защото чувствам, че все още не съм научила всичко, което трябва да знам. Образованието не е просто по-висок социален статус, то е възможност да добиеш познание, което ще те направи специалист в дадена област. Не съм толкова арогантна да вярвам, че някак от самосебе си мога да бъда добра в някоя сфера. Давам си сметка колко сериозно трябва да учиш и да се стараеш, ако желаеш един ден да бъдеш добър в работата си. Ето защо за мен първата стъпка е доброто висше образование.

Разбира се, не по-малко важно е да избереш подходящата специалност. Обичам децата и ми харесва да играя с тях. Чувствам се удовлетворена, когато мога да помогна на човек в нужда. Аз съм състрадателна и търпелива, проявявам разбиране към чуждите проблеми и мога горещо да защитавам някого, стига да съм се уверила, че има нужда от моята подкрепа. Доста съм изобретателна, трудностите не ме плашат и щом поема ангажимент за разрешаването на някакъв проблем, методично вървя към целта си. Така стигнах до заключението, че специалността, която искам да уча, е Социална педагогика.

Тази специалност не само подхожда на моите качества, но и ще ми даде възможност да работя нещо, за което винаги съм мечтала - с професията си да помагам на хора в неравностойно положение били те деца с проблеми, бедни или недъгави хора,  а защо не и с престъпници, които има шанс да се покаят за делата си и да поискат нов живот и ново начало. Специалността ми дава необятно поле за избор на възможности за бъдеща работа.

Все още ми е трудно да реша с абсолютна категоричност какво конкретно ще работя след 5год. Мога да бъда консултант по организиране на обучението, квалификация и преквалификацията; мога да бъда специалист в социалното подпомагане или в бюрата по труда; мога да бъда педагогически съветник, за да помагам на децата, които имат  проблеми, а няма с кого да ги споделят. Струва ми се, че най ми допада последната алтернатива. Аз самата до скоро бях тийнейджърка (и може би още съм такава) и добре помня колко е важно, а понякога дори жизненонеобходимо, да намерим някой възрастен, готов да те изслуша, утеши и помогне. Може би се чувствам толкова привлечена от такава професия, защото не съм имала пълноценно семейство. Баща ми ни напусна преди години, а прекрасната си майка, която с всички сили се стараеше да създаде уютен дон за мен и брат ми, загубих на 16 години след тежко боледуване. Вярвам, че преживяното от мен, колкото и да е болезнено, ми е дало опит и умения, с които хората обикновено се сдобиват на по-зряла възраст. Това отчасти отговаря на въпроса защо искам да работя в сферата на социалното подпомагане.

Образованието ще ми съдейства да осъществя една моя мечта. То ще ми помогне да получа професия и работа, които ме удовлетворяват и които ще обогатят живота ми. Това образование ще ме направи истински пълноценна и успешно реализирана личност.

Снимка: http://www.freeimages.com/photographer/duchesssa-41098

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova