Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Георги от гр. Провадия желае да помогне за възстановяването на авторитета на професията „учител”

Author: Георги от гр. Провадия | 27.08.2017Следният текст е мотивационно писмо, с което Георги от гр. Провадия, заедно с допълнителни документи, кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2017. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на Георги, може да види как би могъл да го направи от следния адрес - http://milostiv.org/text/758

Казвам се Георги, роден съм в гр. Провадия и съм на 19 години. Родителите ми се разведоха, когато бях на 12 години. Израснах в семейство с един родител /майка/. След развода, баща ми спря да се интересува от мен и брат ми. За сметка на това остави сериозни дългове към банки, които майка ми продължава да изплаща. Живеем на квартира с майка ми и по-малкия ми брат. Мама имаше доходна работа, но много ангажираща. Това се оказа проблем, когато брат ми започна 1 клас. Въпреки, че й помагах в грижите по отглеждането и възпитанието му, се наложи тя да си смени работата, но е по-ниско платена. Брат ми в момента е на 11 години и е ученик в пети клас. Няма кой да ни помага финансово.

Въпреки всички трудности, успях да завърша средно образование с много добър успех. По тези и ред други причини ми се наложи да порасна по-бързо от връстниците ми. Това е причината да кандидатствам за вашата стипендия. Винаги съм се вълнувал от спорта. Мечтата ми беше да стана добър футболист /като Стоичков/, затова в продължение на седем години тренирах футбол в детско-юношеския отбор на гр. Провадия. По финансови причини не успях да се запиша в школата на „Спартак Върна”, от където имах покана. Когато навърших 16г. ме взеха в отбора на мъжете, но за кратко.

След като завърших средно образование и разбрах, че с придобитата професия лесовъд ще се реализирам трудно, реших да се насоча към любимото си занимание – спорта и един ден да ми стане професия. По тази причина се записах да уча „Педагогика на обучението по физическата възпитание” в Шуменския университет. Учителската професия в България днес се нуждае от млади и енергични учители, които да възстановят авторитета на професията „учител” и на българското училище. През последните години се наблюдава неуважение и дори пренебрежение към учителите от страна на младежите, които те обучават. Мотивацията ми да се насоча към тази професия се дължи и на способностите ми да общувам добре с по-малките и да им въздействам в положителна посока.

Мисля, че в днешно време е трудно да си намериш добра и доходна работа без висше образоване. И защото открих, че липсата на висше образование поражда проблеми в социално отношение. Доходността е препятствие, което би ме спряло по пътя за постигане на целите ми. Надявам се като завърша, да работя като учител в родния си град, а може и като полицай. Това са двете сфери на дейност в които бих искал да се развивам, а за да го постигна, е нужно да уча и да завърша висше образование.

Мисля, че изброих по-голямата част от нещата, поради които образованието би ми било полезно, не само на мен, а и на всеки, който е решен да учи. То може да ни донесе само ползи като най-различните знания и умения, които можем да придобием по време на нашето обучение, дипломата, която ще получим и която ще ни е от полза за цял живот, след като приключим обучението си и всички приятелства и контакти, които можем да създадем за това време.

Благодаря Ви, че отделихте време, за да прочетете моето писмо и да разгледате документите ми. Надявам се да бъда одобрен и с Вашата помощ да осъществя целите си.

Снимка: https://pixabay.com

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova