Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Да си учител е най-отговорната професия, защото от учителя тръгват всички други професии

| 31.08.2018Следният текст е мотивационно писмо на деветнадесетгодишния В. И., с което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2018. Освен мотивационното писмо участникът ни е изпратил и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от следния адрес - http://milostiv.org/text/770

УАВАЖАЕМА КОМИСИЯ,

Това писмо е по повод обявената от Вас стипендия ,, Добротворчество” на СНЦ Милостив. Условията за кандидатстване научих от сайта на Милостив.   

Вашата стипендия провокира интерес в мен, защото през учебната 2018/2019 година аз ще започна своето следване във висше учебно заведение. Завърших своето средно образование в СУ ,,Св св Кирил и Методий”, град Карнобат, в природоматематическа паралелка съм със силно изучаване на английски език. Средният ми успех от дипломата е отличен (5.92). Специалността, която искам да следвам е българска филология, защото обичам да чета, пиша разкази и стихове, работя върху първия си роман. Имам много спечелени литературни конкурси с мои произведения. Също така вярвам, че художествената литература не може да бъде изместена от нито една технология. Въпреки усъвършенстваните комуникации и именно заради тях, необходимостта да четат българска и световна класика идващите поколения е още по-голяма. За мое щастие съм приет да следвам българска филология в СУ ,, Климент Охридски”.   

Определям себе си като отговорен и организиран млад човек с активна гражданска позиция. От малък смятам, че за да може човек да е в помощ на себе си и на другите – образованието трябва да бъде един от неговите основни приоритети. Затова искам да продължа да уча във висше учебно заведение, защото искам да се усъвършенствам, да науча нови неща, които да използвам в бъдещата си професия.             

Смятам, че стипендията, която Вие отпускате би осъществила стремежа ми за обучение, личностно и професионално развитие. Със сигурност мога да заявя, че финансовата помощ, вложена във висшето ми образование е добра инвестиция. Тази моя увереност идва от това, че възнамерявам да посветя целия си зрял живот в предаване на моите знания на следващите поколения. Професията, която аз избрах е да бъда учител по български език и литература. Да си учител е най-отговорната професия, защото от учителя тръгват всички други професии. Затова и учителят трябва да има висше образование, за да може да преподава, за да може да бъде полезен. От друга страна бъдещата ми професионална реализация би помогнала на семейството ми, което се състои от мен и баща ми. Майка ми е починала, когато съм бил на две години и баща ми посвети целия си живот на мен. Погрижи се да не ми липсва обич и доколкото можеше добри условия за живот. През април  2019 г. той ще се пенсионира и предвид факта, че е диабетик -  аз не бих искал той да работи повече. Идва моят ред да се грижа за него. Неговите най-големи притеснения са свързани с финансирането на моето образование, а аз бих искал да облекча този стрес. Затова, ако отпуснете стипендията на мен ще я използвам само и единствено за разходи, свързани за цялостния ми период на следване. Готов съм редовно да ви информирам за всеки вложен лев.    

Искрено се надявам да имам възможността да спечеля вашата стипендия. При условие, че тя стане факт, виждам себе си като отдаден на професията си учител и като достоен син на единствения си родител.    

Снимка: https://pixabay.com

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova