Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Бих искала да се реализирам в наказателното право и да навляза в системата на МВР

| 31.08.2018Следният текст е мотивационно писмо на двадесетиеднагодишната О. А., с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2018. Освен мотивационното писмо участничката ни е изпратил и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от - http://milostiv.org/text/770

Благодарение на моите родители успях да запиша и да  уча специалност „Право“, вече втора година в Университета за национално и световно стопанство в град София.

Живея в семейство, което въпреки, че нямат висше образование, винаги са се стремяли да получим добро образование аз и сестра ми и никога да не се отказваме. Още от малка обичах книжките дори, когато не можех да чета, обичах ей така да си ги гледам, най-често картинките. Това в известна степен се отрази и на по нататъшното ми израстване. В училище вече нещата  стават по-сериозно, но това го прави и по интересно. Не мога да кажа, че от малка съм знаела какво искам. Все пак, кое дете в 4ти, 5ти клас мисли какъв иска да стане. Така бях и аз. Едва 9ти -10ти клас започнах да си мисля какво ще правя след като завърша, с какво ще се занимавам. Всяка вечер ей така гледах криминални истроии, в един момент толкова се запалих по тази идея, че седнах на лаптопа и започнах да проучвам, къде мога да уча това, какво трябва да знам, какви  предмети се изучават и т.н. Бях сигурна, че ще следвам след средното си образование по две основни причини: първата е не бях никак малка и разбирах как стоят нещата, наблюдавах как родителите ми стоят безработни и взимат пари на заем, за да ни дадат за закуска, това ме убиваше. Минаваха годините и те отново си стояха безработни, ходиха, когато ги извикат някъде. В момента работят цял ден, защото работата им не се намира на село и се налага да пътувам всеки ден до там. Осъзнах, че образованите хора имат развитие и хубаво бъдеще, това беше моето вдъхновение. Втората причина, както изтъкнах по-горе беше моята мечта. Нямаше как да я реализирам без да следвам. Никой нямаше да ме наеме на работа без документ, който показва, че имам необходимите качества. 

Амбициите и упоритостта ми надделяха и аз завърших и записах „Право“. Записах тази специалност след дълго проучване и мислене. Видях много потенциал в нея, видях че ми дава възможност да се разгърна в много области , да преценя с времето какво искам да правя истински, защото за мен работата трябва да ти доставя удоволствие, а не отегчение.  Също така везните натежаха към правото, защото осъзнах, че в моето село няма такава квалифицирана ръка, а би помогнало за неговото  развитието.

След като завърша тази специалност, бих искала да се реализирам в наказателното право по специално. Смятам, че борбата с престъпността е много важна, а лично на мен ми е много интересно да навляза по конкретно в системата на МВР. Имах случай с откраднати вещи преди около 4 месеца, виждаше се лицето на градеца  на камера и органите все още не са го открили, което ме мотивира страшно много да се реализирам в тази област и да не допускам такива прояви или поне да се намалят.
 
Смятам , че образованието ще ми бъде тръмплин към успеха или по-точно към целта, която съм си поставила. Все пак никой работодател не би се доверил на необразован и неопитен човек. Теорията и практиката вървят ръка за ръка.

Снимка: https://pixabay.com

Search

Categories

 1. All
 2. Good examples
 3. Contest Dedicated to Diakonial and Charitable Work
 4. Talk About Charity and Church Social Activities
 5. Charity in Bulgaria between 1878 and 1951
 6. Charity and Christianity
 7. Competition "Creating Good" 2015, Students category
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. How to claim benefits?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. "Creating good" 2018
 13. Competition Dorotvorchestvo 2019
 14. COVID-19
 15. Competition Dobrotvorchestvo 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Type

 1. All
 2. Selected
 3. Video

Articles & Video


Current Projects
Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova